I dag börjar försäljningen av fyrverkerier, vilket får hålla på fram till nyårsafton.

–Jag tror att det är bara vi som säljer här i Gnesta. Visst är det blandade åsikter angående fyrverkerier, men dom som kommer hit är glada och positiva, säger säljaren Felix Frisk.

Inför årets nyårsafton har det kommit nya regler om raketer på pinne.

Artikelbild

| Roger och sonen Jacob Hellzén kommer ut ur butiken med famnen full av fyrverkerier.

– I år säljer vi inga raketer på pinne, det blev för krångligt. Jag måste gå en kurs och köpare måste ha ett tillstånd. Så det vi säljer nu är tårtor och markpjäser. Men det har inte förändrats så mycket, det snurrar på som vanligt, säger Felix Frisk.

De så kallade tårtorna är populära hos kunderna som kommer in i butiken.

– En Tårta är en markpjäs som det är olika antal skott i, från 20 upp till 130 stycken. Fyrverkeriet skjuter upp skott med olika effekter och håller på mellan 20 sekunder och upp till 2 minuter beroende på storlek, säger Felix Frisk.

En av de olika sorterna av fyrverkerier är de mer ljudlösa som inte smäller.

Artikelbild

| Felix Frisk är i full gång med att fylla på i hyllorna till den rådande försäljningen.

– Det blir inte den där smällen som från vanliga fyrverkerier. Den har blivit populär och det är många som väljer den främst för att respektera människor och djur, säger Felix Frisk.

Roger och sonen Jacob Hellzén kommer ut ur butiken med famnen full av fyrverkerier.

– Det är alltid roligt att lysa upp himmelen på nyårsaftonen. Och det är bra med fyrverkerilådorna, som är säkrare att hantera. Så nu är det bara att hålla oss vakna till tolvslaget, säger Roger Hellzén.