Bråta förskola har skaffat två lådcyklar. De har tre hjul, med en stor låda framtill med plats för sex förskolebarn. Lådcyklarna är utrustade med skivbromsar samt en elmotor som hjälper till att driva dem framåt när det börjar att gå lite tungt.

– Elmotorn går igång när pedalerna används och gör så att cykeln får en skjuts framåt. Det gör det enklare att cykla i uppförsbackar, för det har vi testat, säger förskoleläraren Sofia Olsson.

Förskolan är nu inne på tredje veckan med de nya lådcyklarna. Och cyklarna har använts flitigt och är mycket uppskattade både av förskolebarnen och personalen.

Artikelbild

| Sofia Olsson sätter fast hjälmen på Emma och bredvid sitter Stella och till höger i bild sitter Ella.

– Vi slåss om att få cykla, det gör vi faktiskt. Det är så himla kul, säger barnskötaren Frida Milton och skrattar.

Cyklarna är lite bredare än vad vanliga cyklar är, men det finns bra möjligheter att ta sig fram i Trosa och Vagnhärad.

– Vi har varit i Vagnhärad, Spindelparken och ner till hamnen, det är utflykter varje dag. Det är ett väldigt smidigt sätt att ta sig fram på, förklarar Frida Milton.

Vid regniga utflyktsdagar kan personalen spänna ett kapell över lådan så att förskolebarnen slipper sitta i regnet.

Artikelbild

| Den stora fördelen med att kunna ta med sig förskolebarnen på utflykt med lådcykeln, är att det är lätt att stanna och upptäcka olika saker längs vägen.

– När vi kommer cyklandes med barnen så möts vi alltid av ett leende och vinkningar från andra gående och cyklister, säger Frida Milton.