– Företag i dag är väldigt medvetna om att ta socialt ansvar, säger Caroline Kallenberg, insamlings- och kommunikationschef på Stadsmissionen i Nyköping. 

– När människor är en del av samhället i stället för att de står utanför blir Nyköping en bättre plats att bo på, växa upp i och driva företag i. Men det kräver samarbete, en vilja att hjälpas åt att förändra och göra gott för våra medmänniskor. 

Första veckan i mars startade stadsmissionen härbärge och dagverksamhet i den tidigare biografen Grands lokaler i Nyköping. I december slog man upp portarna till stadsmissionens second hand-butik på Västra storgatan. 

– Dagverksamheten är öppen för alla som vill komma och få en stunds gemenskap. Man behöver inte vara hemlös eller i ett missbruk för att komma hit utan det är öppet för alla, säger Caroline Kallenberg. 

Härbärget, som är ett akutboende,  har tio sovrum för människor i Nyköping som av olika skäl lever i en utsatt livssituation. Härbärget erbjuder basalt stöd såsom dusch, klädombyte, varm lagad mat och vila. 

– Självklart finns vi där för en stunds samtal och sällskap om man önskar. Härbärget är öppet alla dagar året om. 
Stadsmissionen i Nyköping är en del av Eskilstuna Stadsmission och är en av tio stadsmissioner i Sverige.

Verksamheten i Nyköping bygger på ett så kallat idéburet offentligt partnerskap, IOP,  mellan stadsmissionen och Nyköpings kommun. 

– Stadsmissionen kan tack vare IOP med Nyköpings kommun och Svenska kyrkan som huvudmän driva arbetet framåt och långsiktigt. Utöver grundfinansieringen behöver vi bygga på med gåvor ifrån stiftelser, fonder, företag, privatpersoner. 

Vilken roll kan företagen spela?

– Jag tycker att det är superintressant att jobba utifrån vad företagen själva vill uppnå med sitt engagemang. En del företag skänker en summa pengar och de vet att vi tar hand om gåvan på ett bra sätt medan andra kanske vill ordna en välgörenhetskonsert eller en auktion till förmån för stadsmissionen. Det viktiga i alla samarbeten är att båda parter känner att det ger något. 

Caroline framhåller att stadsmissionen har ett 90-konto vilket innebär att den lyder under svensk insamlingskontroll. 

– Givarna som engagerar sig hos oss kan vara helt säkra på att pengarna som de investerar i stadsmissionen går till Nyköpings verksamheter. 

– Vi tar gärna emot företag över en kopp kaffe i våra verksamheter. Kom och titta hur fint det har blivit på anrika Grand. Vill företag att vi kommer till dem vid ett personalmöte eller håller en dragning vid en lunch eller styrelsemöte så gör vi gärna det.  Vi är flexibla.  

Ett av företagen som har engagerat sig i Stadsmissionen i Nyköping är kommunikationsbyrån You Are Here. Vd Jonas Ingre tog kontakt med Stadsmissionen så fort han hörde att den skulle öppna i Nyköping. 

– När de skulle etablera sig här tyckte vi att det var viktigt att de fick en bra start. Det är självklart ett jätteviktigt arbete de gör. Vi tycker om att jobba med lokala organisationer som gör gott för samhället. Jag tycker att det är väldigt viktigt hur man behandlar människor som av någon anledning har mött större utmaningar i livet än en själv. Stadsmissionen möter på ett konkret sätt människor som lever i en utsatt situation, säger Jonas Ingre och fortsätter: 

– Vi hjälper Stadsmissionen med deras kommunikation i Nyköping. I samband med att vi invigde vårt kontor sålde vi fotografier som en av våra fotografer har tagit och då gick pengarna vi fick in till stadsmissionens arbete.