Kommer Centerpartiet stå upp för våra mindre skolor?

Vi i Vänsterpartiet vill stoppa alla nedskärningar på skolan, eftersom vi vet att de kommer att kosta samhället mycket större belopp i framtiden, skriver Per Sicking (V).

Vi i Vänsterpartiet vill stoppa alla nedskärningar på skolan, eftersom vi vet att de kommer att kosta samhället mycket större belopp i framtiden, skriver Per Sicking (V).

Foto: John Henzlert

Debatt2024-04-05 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter valet 2018 beslutades att Gnesta kommun ska ta fram ett landsbygdspolitiskt program. Sex år senare har det arbetet äntligen kommit gång, kanske för att Socialdemokraternas och Moderaternas stödparti Centern till slut tröttnade på att vänta och krävde resultat. Flera välbesökta dialogmöten har nu hållits där kommunens invånare har fått möjlighet att tycka till och bidra med idéer kring utvecklingen av landsbygden.

På det möte jag själv besökte tryckte många på vikten av att värna om de mindre skolorna utanför centralorten. Redan här krockar visionerna tyvärr med den krassa politiska verkligheten.
Att barn- och utbildningsnämnden gick med stora underskott förra året har nog ingen missat. Trots redan genomförda besparingar kvarstod ett sparbeting på grundskolan på ytterligare 5 miljoner vid ingången av 2024. På senaste barn- och utbildningsnämnden redovisades siffror som visar att drygt 2 av dessa 5 miljoner ska sparas in på våra minsta skolor. På Welandersborg i Björnlunda och Kvarnbackaskolan i Stjärnhov behöver ungefär tre heltidstjänster försvinna.

Någon analys som visar att just dessa skolor kan minska sin bemanning utan att det får negativa konsekvenser har inte presenterats. I stället är sparbetinget en följd av en marknadsinspirerad elevpengsmodell. En liten skola som tappar några få elever tvingas till besparingar, trots att antalet lärartimmar inte minskar per automatik för att någon enstaka elev lämnar en klass. Det här är inte en oavsiktlig konsekvens av modellen, utan själva poängen: skolans budget anpassas automatiskt till elevunderlaget utan att politikerna behöver fatta några obekväma beslut.

Vi i Vänsterpartiet vill stoppa alla nedskärningar på skolan, eftersom vi vet att de kommer att kosta samhället mycket större belopp i framtiden. Den som stirrar sig blind på kostnaden per elev bortser dessutom från skolans enorma betydelse för lokalsamhället, i synnerhet på mindre orter och den omgivande landsbygden där annan offentlig service ofta lyser med sin frånvaro.

Vi beklagar därför att Centerpartiet, som brukar värna landsbygden, inte ställde sig bakom vår motion om att avskaffa elevpengen i fullmäktige den 25 mars. Samtidigt är det inte för sent att agera för att stoppa sparbetingen på våra skolor och inleda en seriös diskussion om skolans finansiering – om bara viljan finns.