Lantbruket i Sörmland urholkas, beredskapen Àventyras

VÄra kvalitets-, och djuromsorgsprogram kostar. HÀr hoppas vi bönder nu att sÄvÀl konsumenter som den offentliga sektorn i lÀnet vÀljer att servera och Àta svensk kyckling, skriver kycklingbonden Marlene Windahl med flera.

VÄra kvalitets-, och djuromsorgsprogram kostar. HÀr hoppas vi bönder nu att sÄvÀl konsumenter som den offentliga sektorn i lÀnet vÀljer att servera och Àta svensk kyckling, skriver kycklingbonden Marlene Windahl med flera.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2024-03-27 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

En stor majoritet av sörmlĂ€nningarna vill att kycklingen som serveras inom det offentliga ska komma frĂ„n vĂ„ra svenska gĂ„rdar. Detta visar en Novus-undersökning som branschorganisationen Svensk FĂ„gel genomfört under januari 2024. 

Detta stĂ€mmer bra överens med den politiska enigheten som rĂ„der i dag om att Sverige behöver öka sin sjĂ€lvförsörjning och stĂ€rka sin livsmedelsberedskap. 

Trots detta ökar importen av lĂ„gpriskyckling. Siffror frĂ„n Jordbruksverket visar att billig importkyckling ökade med 4,35 procent under 2023 samtidigt som den svenska andelen av kycklingkonsumtionen minskade med 2,6 procent. 

FrĂ„gan vi mĂ„ste stĂ€lla oss Ă€r: Vart tar importkycklingen vĂ€gen och vem ansvarar för vĂ„r sjĂ€lvförsörjning och ett hĂ„llbart svenskt jordbruk? 

Den ökade importen av kycklingen i Sörmland och Sverige urholkar en robust svensk livsmedelsproduktion. Det sker samtidigt som regeringen, med landsbygdsminister Peter Kullgren i spetsen i en ny utredning föreslÄr att den svenska livsmedelsberedskapen mÄste stÀrkas.

I ljuset av detta Ă€r det inte rimligt att den inhemska produktionen stĂ€lls inför strĂ€ngare krav och kontroll samtidigt som importkyckling vĂ€ller in i landet utan motsvarande kontroll och insyn nĂ€r det gĂ€ller djuromsorgen, djurhĂ€lsan eller livsmedelssĂ€kerheten. 

VI kycklingbönder i Sörmland och resten av landet har under de senaste Ă„ren genom omstĂ€llning och fokus pĂ„ resurseffektivisering minskat vĂ„rt klimatavtryck med 20 procent. Vi har förbĂ€ttrat och utökat djuromsorgen och blivit Ă€nnu mer hĂ„llbara. VĂ„rt djuromsorgsprogram omfattar nu Ă€ven uppfödning av avelshönsen och klĂ€ckeri, vilket gör svensk kyckling vĂ€rldsunik. 

Eftersom Sverige Ă€r ett nav för uppfödningen av avelshöns sĂ„ kommer detta ocksĂ„ att pĂ„verka djurvĂ€lfĂ€rden för avelsdjuren i de övriga nordiska lĂ€nderna. 

Men alla dessa kvalitets-, och djuromsorgsprogram kostar. HĂ€r hoppas vi bönder nu att sĂ„vĂ€l konsumenter som den offentliga sektorn i lĂ€net vĂ€ljer att servera och Ă€ta svensk kyckling. Regeringen behöver ocksĂ„ stödja kommuner och regioner sĂ„ att de kan servera nyttig, nĂ€ringsrik och resurseffektiv mat frĂ„n Sörmland och Sverige, Ă€ven nĂ€r det Ă€r ekonomiskt kĂ€rva tider. Genom att sĂ€kerstĂ€lla en produktion i Sörmland i fredstid Ă€r vi rustade för att klara matförsörjning Ă€ven vid kris eller krig. 

NĂ€r vi bönder och livsmedelsföretag investerar och utvecklas behöver svenska folket och offentlig sektor ocksĂ„ vĂ€lja svensk kyckling för att sĂ€kerstĂ€lla och frĂ€mja hĂ„llbara, livsmedelsproducerande gĂ„rdar hĂ€r i Sörmland och minska inköp av importerad kyckling. 

Annars blir det svÄrt för oss bönder och företag i Sörmland att upprÀtthÄlla en stark och robust svensk livsmedelsproduktion som Àven kan fungera under kris och krig.