En stor majoritet av sörmlÀnningarna vill att kycklingen som serveras inom det offentliga ska komma frÄn vÄra svenska gÄrdar. Detta visar en Novus-undersökning som branschorganisationen Svensk FÄgel genomfört under januari 2024.
Detta stÀmmer bra överens med den politiska enigheten som rÄder i dag om att Sverige behöver öka sin sjÀlvförsörjning och stÀrka sin livsmedelsberedskap.
Trots detta ökar importen av lÄgpriskyckling. Siffror frÄn Jordbruksverket visar att billig importkyckling ökade med 4,35 procent under 2023 samtidigt som den svenska andelen av kycklingkonsumtionen minskade med 2,6 procent.
FrÄgan vi mÄste stÀlla oss Àr: Vart tar importkycklingen vÀgen och vem ansvarar för vÄr sjÀlvförsörjning och ett hÄllbart svenskt jordbruk?
Den ökade importen av kycklingen i Sörmland och Sverige urholkar en robust svensk livsmedelsproduktion. Det sker samtidigt som regeringen, med landsbygdsminister Peter Kullgren i spetsen i en ny utredning föreslÄr att den svenska livsmedelsberedskapen mÄste stÀrkas.
I ljuset av detta Àr det inte rimligt att den inhemska produktionen stÀlls inför strÀngare krav och kontroll samtidigt som importkyckling vÀller in i landet utan motsvarande kontroll och insyn nÀr det gÀller djuromsorgen, djurhÀlsan eller livsmedelssÀkerheten.
VI kycklingbönder i Sörmland och resten av landet har under de senaste Ären genom omstÀllning och fokus pÄ resurseffektivisering minskat vÄrt klimatavtryck med 20 procent. Vi har förbÀttrat och utökat djuromsorgen och blivit Ànnu mer hÄllbara. VÄrt djuromsorgsprogram omfattar nu Àven uppfödning av avelshönsen och klÀckeri, vilket gör svensk kyckling vÀrldsunik.
Eftersom Sverige Àr ett nav för uppfödningen av avelshöns sÄ kommer detta ocksÄ att pÄverka djurvÀlfÀrden för avelsdjuren i de övriga nordiska lÀnderna.
Men alla dessa kvalitets-, och djuromsorgsprogram kostar. HÀr hoppas vi bönder nu att sÄvÀl konsumenter som den offentliga sektorn i lÀnet vÀljer att servera och Àta svensk kyckling. Regeringen behöver ocksÄ stödja kommuner och regioner sÄ att de kan servera nyttig, nÀringsrik och resurseffektiv mat frÄn Sörmland och Sverige, Àven nÀr det Àr ekonomiskt kÀrva tider. Genom att sÀkerstÀlla en produktion i Sörmland i fredstid Àr vi rustade för att klara matförsörjning Àven vid kris eller krig.
NÀr vi bönder och livsmedelsföretag investerar och utvecklas behöver svenska folket och offentlig sektor ocksÄ vÀlja svensk kyckling för att sÀkerstÀlla och frÀmja hÄllbara, livsmedelsproducerande gÄrdar hÀr i Sörmland och minska inköp av importerad kyckling.
Annars blir det svÄrt för oss bönder och företag i Sörmland att upprÀtthÄlla en stark och robust svensk livsmedelsproduktion som Àven kan fungera under kris och krig.