Ledartext utan sans och balans om kulturpolitiken

Nyköpings gästabud är ett exempel på kulturutövare som i många år fått ekonomiskt stöd från kultur- och fritidsnämnden i Nyköping.

Nyköpings gästabud är ett exempel på kulturutövare som i många år fått ekonomiskt stöd från kultur- och fritidsnämnden i Nyköping.

Foto: Malén Eneberg

Debatt2022-08-04 08:06
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ledarskribenten Nora Karlsson låter sin okunnighet och sina fördomar flöda om kulturpolitiken i Nyköpings kommun ("Låt kulturen vara fri och stå på egna ben", SN 27/7). Hon avslutar sitt ledarstick med orden: ”kulturen är för viktig för att åläggas politiken – släpp kulturen fri.”

Hon skriver också: ”Den fria konsten är central för att fria tankar, idéer och känsloyttringar ska finnas i ett samhälle. Men kulturen är inte fri om den är beroende av offentliga bidrag där politiker ska avgöra kulturutbudet.”

Kultur- och fritidsnämndens prioritet och ambition är att främja och utveckla kulturarbetares verksamheter och bredda kommunens invånares möjligheter att uppleva och glädjas åt kulturens alla yttringar i vår kommun.

Kultur- och fritidsnämnden bidrar ekonomiskt och organisatoriskt till många kulturarbetares möjligheter att aktivt bedriva sin verksamhet. Vi arbetar medvetet och metodiskt efter principen ”armlängds avstånd”. Endast undantagsvis ställer nämnden krav på de resurser vi erbjuder. Nämnden är en stödjare inte en styrare.

Låt mig ta ett exempel: Nyköping Gästabud. Gästabudet, som speglar en viktig del av vår kommuns (och Sveriges) historia, har under många år gjorts möjligt att framföra på scen genom ekonomiskt stöd från kultur- och fritidsnämnden. Gästabudet har en stark förankring i kommunen och engagerar år efter år mängder av lokala skådespelare och statister.

På en punkt är jag överens med Nora Karlsson: Mer fri, obunden och stimulerande konst och kultur i Nyköping.