Vad mer kan vi strunta i, Daniel Portnoff?

Trosa behöver inte höhöhö-liberalism i överlevnadsfrågor, skriver Pontus Åström.

Trosa behöver inte höhöhö-liberalism i överlevnadsfrågor, skriver Pontus Åström.

Foto: Martina Holmberg/TT

Debatt2024-04-24 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trosa är vida känt för en kommun med liberal attityd. Att vara öppen för lösa tyglar kring företagande och byggande samtidigt som kärnverksamheter drivs effektivt i egen regi är en skicklig och svår balansgång. Trosa är på intet sätt ett borgerligt skyltfönster och inte en trött sossekommun. Skickligt, men snabbt omodernt om en inte ser hur vinden vänder.


Trosas politiska gammelallians har på senare tid missat stort i två avgörande frågor. På rubriknivå kan besluten verka vällovliga, men tittar en närmare ser en att Trosas ledande politiker missat en viktig förskjutning som sker snabbt i hela väljarunderlaget. Genom alla partiers sympatisörer seglar klimat och miljö upp som en av de viktigaste frågorna på dagordningen – det vet en om en läser undersökningar och inte nöjer sig med att skumma X och Facebook.
Nu i dagarna kliver en av majoriteten understödd Daniel Portnoff ut och säger att de regler för eldning av trädgårdsavfall som tagits fram av EU och tolkats av Naturvårdsverket inte kommer tillämpas i Trosa. Det kan på ytan uppfattas som omtanke om Trosaborna frihet och i gubbkretsar hurras det säkert.
Men. Kommunalrådet Portnoff slarvar bort ett ypperligt tillfälle att visa att de små insatser och förändringar vi behöver göra i våra liv kan spela riktig roll för planeten och människorna som bor på den. 


Trädgårdsavfall hör hemma i kretsloppet i form av kompost på egna tomten eller i gemensamma anläggningar. Rök från eld skadar klimatet och akut de människor som andas in röken. Enkel pedagogik som jag förväntar mig av de som företräder kommuninvånarna och är satt att tolka tiden och fatta beslut för framtiden. Att som Portnoff göra sig till företrädare för hållningen att regler inte gäller i Trosa om det inte riktigt passar är att ställa sig på ett sluttande plan utan slut. Vad mer kan vi strunta i om det känns krångligt och ovant? Handikapparkeringsskylten vid torget? Kravet på att betala kommunalskatt?
 

Det är andra gången på kort tid då gammelalliansen i Trosa hamnat helt snett i en framtidsfråga – den andra är vindkraftverken på Långrund. I den högljudda stormen av konspirationsteorier och tveksamma egenintressen blev det fega nej-svaret bojen de svagryggade kunde hålla sig vid. En viktig framtidsinvestering som gick om intet.
Trosa behöver inte höhöhö-liberalism i överlevnadsfrågor. Klarar inte politikerna i Trosa att fylla kostymen för en framtidsinriktad, hållbar riktning finns det andra delar av föreningslivet som behöver ert engagemang.