Till minne

Ingemar Lilleberg avled den 3 december efter en kort tids sjukdom. Ingemar var tidigt intresserad av flyg, och anställdes 1984 på Skavsta flygplats för att skapa förutsättningar för en civil flygplats av större mått, vilket krävde kraftigt förbättrad infrastruktur, bättre och mer flygplatsutrustning och mer personal. Ingemar låg bakom mycket av detta. 

Ingemar reste Europa runt för att skaffa den utrustning som krävdes, oftast begagnad. Han var inblandad i planering av den förlängning och breddning av huvudbanan samt nytt inflygningssystem som gjordes i slutet av 1990-talet. Ingemar lyckades, i rollen som driftchef, tillsammans med flygplatschefen P-O Pettersson, att sätta Skavsta på den internationella flygplatskartan, och hans insatser var nödvändiga för att skapa intresse och möjlighet för flygbolag som Cargolux, Heavylift, Finnair, flera charterbolag och Ryanair att trafikera Skavsta med tung trafik för både passagerare och frakt. 

Ingemar jobbade målmedvetet, ofta med begränsade ekonomiska ramar, på Skavsta fram till 2001, och även mycket av dagens Skavsta bär Ingemars signum. Det blev sammanlagt 17 års erfarenhet av ledande arbete på Skavsta, vilket gav en gedigen kunskap om flygplatsdrift och flygbranschen i allmänhet. Med tanke på det Ingemar uträttade borde någon av vägarna i området heta Ingemar Lillebergs väg - något att överväga för dagens beslutsfattare.

Vi som haft förmånen att ha Ingemar som kollega och vän minns honom med värme, och tankarna finns hos Ingemars livskamrat Mariitta sedan 50 år tillbaka, samt sonen Johannes med familj.

Göran Adolfsson och Björn Ragnebrink