Egoistiskt att inte vaccinera sig

Att vissa personer inom vÄrden vÀgrar vaccinera sig Àr skamligt, men det Àr sjÀlvklart om de avstÄr pÄ grund av medicinska skÀl, skriver signaturen Nils.

Att vissa personer inom vÄrden vÀgrar vaccinera sig Àr skamligt, men det Àr sjÀlvklart om de avstÄr pÄ grund av medicinska skÀl, skriver signaturen Nils.

Foto: Erik MĂ„rtensson/TT

InsÀndare2022-01-09 21:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I dag debatterar man olika instÀllningar till personlig frihet, att vÀlja att vaccinera sig eller vÀgra. I ett samhÀlle eller situationer dÀr interaktion mellan parter uppstÄr, finns det olika regler, lagar, eller seder som styr vÄra relation till andra.
Grundat pÄ vÄr gemensamma omsorg om samhÀllet samt alla som Àr delaktiga i detta, har vi exempelvist regler i trafiken. Man kan inte krÀva sin frihet att fÄ köra pÄ vilken sida av vÀgen som det önskas eller att fÄ köra berusad frÄn krogen för att det Àr bekvÀmt.

Omsorg Àr grundlÀggande i ett samhÀlle. Att utan hÀnsyn till andra uppföra sig sjÀlviskt och egoistiskt, att strunta i andras lidande eller medvetet skada andra, visar pÄ ett asocialt och perverst tÀnkande. De normala personerna i samhÀllet, som tar sitt ansvar om sig sjÀlv och andra genom att vaccinera sig, fÄr tyvÀrr ta konsekvenserna av andras egoistiska vÀgran till vaccin.

Att vissa personer inom vÄrden vÀgrar vaccinera sig Àr skamligt, men det Àr sjÀlvklart om de avstÄr pÄ grund av medicinska skÀl. Men att pÄ ett Àldreboende eller pÄ ett sjukhus ha nÀrkontakt med ovaccinerad personal Àr oacceptabelt. Vissa föresprÄkar omplacering eller avsked av personal som vÀgrar vaccin, men det motsÀger sig vissa fackliga organisationer.

Ett alternativ Àr att vÄrdpersonalen visar om de Àr vaccinerade, sÄ att jag som vÄrdtagare kan vÀlja att ha kontakt eller inte. Eller om personalen som vÀgrar vaccination bÀr ett mÀrke som indikerar detta sÄ kan jag ocksÄ vÀlja. Ytterligare alternativ kunde vara att krÀva byte av vÄrdgivare.