GÄr frÄn deltids- till heltidsorganisation

Katarina Haddon Àr chef för vÄrd- och omsorgsförvaltningen i Oxelösund. Arkivbild

Katarina Haddon Àr chef för vÄrd- och omsorgsförvaltningen i Oxelösund. Arkivbild

Foto: Peter Alexis

InsÀndare2023-11-28 07:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Svar till signaturen ”Sliten undersköterska”.

Inom Oxelösunds kommuns Àldreomsorgsorganisation pÄgÄr arbetet med att gÄ frÄn deltidsorganisation till heltidsorganisation. Arbetet pÄbörjades i maj 2022 och pÄgÄr i detta nu.

Att vi genomför förflyttningen utgĂ„r frĂ„n ett centralt avtal som tecknades 2016. Med centralt avtal menar vi ett partsgemensamt avtal mellan SKR och Kommunal. Avtalet innebĂ€r för oss i Oxelösund och för samtliga kommuner och regioner i Sverige att vi inför heltid som norm. Utöver det centrala avtalet pĂ„verkas Oxelösunds Ă€ldreomsorgs schemalĂ€ggning, liksom alla kommuner och regioner av lagar och avtal som reglerar arbetstid, inklusive de mer strĂ€nga reglerna gĂ€llande dygns- och veckovila som trĂ€dde i kraft 1 oktober 2023, med krav frĂ„n EU. Detta krav Ă€r en skyddslagstiftning för individen med mĂ„l om ett lĂ„ngt och hĂ„llbart arbetsliv. 

Den partsgemensamma överenskommelsen om heltid som norm och följsamhet enligt lagar och avtal innebĂ€r att en traditionell schemalĂ€ggning enligt deltidsorganisation inte lĂ€ngre kan tillĂ€mpas och medför förĂ€ndringar inom verksamhetsomrĂ„det, i hela Sverige. I överenskommelsen har arbetsgivaren ett ansvar att fullfölja överenskommelsen genom att schemalĂ€gga pĂ„ ett sĂ„dant sĂ€tt att heltid frĂ€mjas. 

Att vi planerar för mer personal mitt pÄ dagen handlar om att tillgodose social stimulans samt vÄrd och omsorg till vÄra vÄrdtagare nÀr de Àr vakna. Om personal saknas pÄ ett arbetspass kan en överenskommelse mellan medarbetare och chef trÀffas för att tillsÀtta passet. I vissa fall kompenseras förlÀngd arbetstid med ledig tid, men ersÀttning utgÄr alltid enligt avtal, vid förskjuten arbetstid.