Därför borde politiker svara på journalisters frågor

Kirsi Fransson, ordförande för Vård för pengarna, är långt ifrån ensam. Fler och fler politiker och tjänstemän svarar inte på journalisters frågor.

Kristina Levin, chefredaktör och ansvarig utgivare på Södermanlands Nyheter

Kristina Levin, chefredaktör och ansvarig utgivare på Södermanlands Nyheter

Foto: Magnus Grimstedt

Krönika2024-04-26 06:47
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En av grundförutsättningarna i en fungerande demokrati är fria medier – journalister som utan begränsningar kan ställa frågor om det som är viktigt för deras läsare/tittar/lyssnare och fritt kan berätta om det de finner. 

Det här är en så viktigt del av vårt samhälle att det är inskrivet i grundlagen. Här finns tryckfriheten också yttrandefriheten skyddad precis som Offentlighetsprincipen som ger oss alla rätten av att ta del av i princip alla handlingar och uppgifter som finns i de verksamheter som vi finansierar tillsammans genom våra skatter – hos kommuner, regioner, staten i sina myndigheter och domstolar.

Men vårt journalistiska uppdrag, att berätta om och granska det som är sant och relevant, bygger på att politiker och tjänstemän är tillgängliga och svarar på våra frågor. 

Och här har vi ett växande demokratiskt problem.

Det är nämligen inte längre självklart att vi journalister får svar på våra frågor. Inte ens om vi går med på att göra intervjuerna via mejl istället för att prata via telefon eller träffas i verkliga livet. 

För även om många tjänstemän och politiker sätter en ära i att vara snabba och tillmötesgående att svara på frågor och tillhandahålla uppgifter, inte bara till oss journalister, växer gruppen politiker och tjänstemän som inte gör det. 

Vård för pengarnas ordförande, tillika regionfullmäktigeledamoten, Kirsi Fransson är en av dem. Hon vill inte låta sig intervjuas utan vill ha frågorna via mejl. När hon får dem tycker hon det är felaktiga ch lämnar till slut intetsägande svar på frågor som är viktiga för våra läsare – och hennes väljare.

Om jag var Kirsi Fransson partikamrat eller väljare skulle jag fundera på varför hon inte tar tillfället i akt att förklara partiets beslut och argumentera för politiken. Istället lämnar hon sörmlänningarna i sticket.

I en tid där det som är sant utmanas av AI och deep fejk, där förtroende för politiker sjunker och demokratin utmanas tänker jag att vi alla borde värdera de trygga platser som finns för information, debatt och diskussion. Södermanlands Nyheter är en sådan plats. Våra läsare vet att man kan lita på det vi publicerar. Att det är sant, balanserat och sjyst. 

Vi är en minskande skara journalister som bedriver det grundläggande demokratiska arbetet, vi som är din demokratiförsäkring. Tycker du att det är viktigt att vi ställer de obekväma frågorna till dina politiker, till makthavarna i din kommun? Och att de svarar? Då föreslår jag att du prenumererar på SN. Jag lovar dig, och alla politiker i vårt spridningsområde, att vi kommer fortsätta göra vårt jobb.