Det blir Anna Bergendahls tredje final i Melodifestivalen. När hon debuterade 2010 vann hon hela kalaset – men lyckades för första gången i svensk Melodifestivalhistoria inte kvala in till finalen i Eurovision Song Contest.

Chans på revansch för Bergendahl, med andra ord.

Det känns otroligt bra, jag är så jäkla glad för det här, säger hon.
Artikelbild

| Mendez och Alvaro Estrella blev publikens favoriter efter det första publika genrepet i Göteborg.

Paul Rey och jag försökte göra varandra lite mindre nervösa innan de berättade vem som gått till final. Jag såg min familj och tänkte "de finns även om jag inte går vidare", sedan läste de upp mitt namn. Det kommer att krävas några dagar innan det här sjunker in.

"Bästa sångerskorna"

I finalen ställs Anna Bergendahl bland annat mot Robin Bengtsson och The Mamas. Samtliga har redan tävlat i Eurovision tidigare, och Bengtsson, The Mamas-sångerskan Loulou Lamotte och Bergendahl har ytterligare en sak gemensamt sedan tidigare: Alla deltog i TV4:s talangprogram "Idol" 2008.

Jag älskar både Robin och The Mamas, som enligt mig är de bästa sångerskorna i den här tävlingen, säger Anna Bergendahl, innan hon stannar upp och minns någonting.
Artikelbild

| Paul Rey har tidigare samarbetat med Snoop Dogg – nu satsar han på Melodifestivalen.

Men just det, jag är i final! Det ska bli så kul att träffa dem.

Sexa första gången

Artikelbild

| Anna Bergendahl är tillbaka i Melodifestivalen.

Johanna Jansson, som döljer sig bakom artistnamnet Dotter, har tidigare haft två bidrag i final som låtskrivare.

Det blev dock bara en sjätteplats i hennes första försök som artist 2018, trots att "Cry" var favorit hos oddssättarna. Men med "Bulletproof" gick det desto bättre.

Artikelbild

| Mendez och Alvaro Estrella framför sitt bidrag "Vamos amigos".

Det känns så skönt. Jag är fortfarande i chock. Jag trodde jag skulle komma som bäst femma, säger hon.
Förra gången hade jag inte svenska folket med mig, så varför skulle jag ha det nu? Jag är så glad. Det här känns 100 procent som en revansch, även fast jag sa att jag inte skulle komma tillbaka.
Artikelbild

| Paul Rey.

Otacksam uppgift

Jan Johansen hade deltävlingens på förhand otacksammaste uppgift – att ersätta utsparkade Thorsten Flinck och framföra bidraget "Miraklernas tid" i hans ställe. Om det berodde på låten eller Johansens prestation i Flincks frånvaro går att diskutera, men klart står att han inte föll tittarna i smaken.

Artikelbild

| Anna Bergendahl.

Linda Bengtzings sjunde försök i tävlingen slutade också i omedelbart respass. "Alla mina sorger" och "Miraklernas tid" blev en påminnelse om att Melodifestivalen är ett annat sorts arrangemang än när Johansen triumferade med "Se på mig" på 1990-talet.

Desto roligare blev kvällen för en debutant och två mer rutinerade deltagare. Paul Reys Sam Smith-influerade soulpopdänga "Talking in my sleep" tar honom till Andra chansen, där han får sällskap av Mendez och Alvaro Estrellas reggaetondunkande latinparty "Vamos amigos".