Ända sedan Ingrid Wahlgren var liten har hon älskat textilkonst, mode och vintage. Det började med handbroderade dukar i barndomens Norrköping och har fortsatt med egendesignade kläder, lapp- och applikationskonst.

I dag är Ingrid 78 år, bosatt i Nyköping sedan 1965. Just nu är hon aktuell med en utställning på NK-villan i Nyköping. Det är mycket som ska visas upp – så som det blir när en livslång kärlek till vintage och textilkonst ska summeras.

– Det är kläder, skor och hattar, främst från 70-talet och framåt. Och så visar jag en del lapp- och applikationstekniker, det vill säga bilder som man har sytt ihop till en tavla, säger hon.

Artikelbild

| I Industrirummet på NK-villan är det just nu fullt med vintagekläder och textilkonst från Ingrid Wahlgrens samling.

För Ingrid, som också har undervisat i textilkonst, har mycket handlat om att skapa nya saker utifrån det som många andra betraktar som förbrukningsvaror. Hon visar bland annat upp en vinterväst som ursprungligen var något helt annat.

– Jag arbetade på Studsvik som arkivarie i 45 år. Vid ett tillfälle fick vi en postsäck med litteratur från Japan. Jag tyckte postsäcken var så fin så jag tog hem den. Sedan sydde jag västen av materialet och fodrade med svart teddyfoder. "Japanese mail" står det på ryggen, berättar hon.

Av allt som du visar upp under utställningen, finns det något som betyder särskilt mycket för dig?

– Det skulle vara "Heja AIK" i så fall. Det är en finsk finklänning i bomull, svart- och gulrandig. Den har jag haft väldigt roligt med.

Artikelbild

| Utställningen som Ingrid Wahlgren nu arrangerar på NK-villan kan komma att bli hennes sista förklarar hon. "Kroppen vill inte riktigt det jag vill längre".

Hejar du på AIK?

– Nej, men jag har fått många glada tillrop ute på gatan när jag haft den på mig.

Artikelbild

| Förutom kläder kommer det även visas upp flera konstverk skapade genom applikationsteknik.

Längre tillbaka drev Ingrid ett galleri på Sågargatan i Nyköping där hon arrangerade ett flertal utställningar. Hon har också ställt ut på Galleri Sjöhästen vid Stora torget och utomlands i spanska Torrevieja. Med utställningen på NK-villan ser det ut som att hon närmar sig ett bokslut.

– Jag tror att det här nog blir mitt avslut. Kroppen vill inte riktigt det jag vill längre, det är ögonen bland annat.

Artikelbild

| Nyköpingskonstnären Marika Törnkvist bjuder också in till vernissage under lördagen. Då med fokus på måleri.

Vad ska du hitta på när utställningen är avslutad?

– I stort sätt finna ro, bläddra och läsa i vackra böcker, dricka kaffe och äta kanelbullar.

Under lördagen är det vernissage på NK-villan. Faktum är att det är tal om en dubbelvernissage. Nyköpingskonstnären Marika Törnkvist inleder nämligen sin måleriutställning "Kärleken har inget tak" vid samma tillfälle. Hon kommer där visa upp ett flertal tavlor i akryl.

Båda utställningarna pågår fram till den 23 november.