Under sommarmånaderna har historien intagit Nyköpings hus och vallarna. Gästabudets flaggor, kungatronen och marknadsbodarna gör Nyköpingsborna påminda om stadens historia. Att två tjejer klädda som gycklare och piga pratar om kungens kärleksrykten får knappt någon förbipasserande att höja på ögonbrynen. Men det kanske de borde, för det är Isabel Ahderinne och Sara Hyvönen som repeterar inför två föreställningar som startar i nästa vecka. En av dem är en helt nyskriven föreställning för barn och familjer.

– Barnen får följa med en gycklare som har problem med sin tidsmaskin. De ska hitta försvunna sidor i en bok, säger Sara Hyvönen som spelar gycklaren.

Föreställningen är väldigt interaktiv och barnen får bland annat vara med och binda fast en ryss som kommit till Nyköping under rysshärjningarna.

Artikelbild

| Isabel Ahderinne som hertig Karl svingar rapirvärjan och Sara Hyvönen på knä är här hans son Gustav II Adolf.

– Vi möter många olika personer, det är lilla Magnus som barn, pappa till Erik, Birger och Valdemar. Det är pigor, hantverkare och vakten som vaktar fängelsehålan, berättar Sara Hyvönen.

Det blir totalt sex scener under olika punkter i historien dit barnen kommer med tidsmaskinen.

– Det är inte utdragna scener, det går snabbt så barnen inte tröttnar, förklarar Sara.

Sara är hela tiden i rollen som gycklare medan Isabel Ahderinne gör grovjobbet.

Artikelbild

| Isabel Ahderinne och Sara Hyvönen repar en av scenerna.

– 6 karaktärer på 45 minuter. Jag har tre säckar med kläder utlagda på olika platser, jag dyker ner i säcken och kommer ut som en ny figur, säger hon.

Gycklarens tidsresa som föreställningen heter kom till med tanke på att ”Kampen om kronan” var lite för läskig för barn. Den föreställningen har spelats på Nyköpings hus de två senaste somrarna och återkommer även i år. Den riktar sig till vuxna, från 12 år och uppåt.

Artikelbild

| Isabel Ahderinne och Sara Hyvönen repar vid Kungstornet på Nyköpingshus.

– Då är det guider som berättar mer djupgående, men sen dundrar Gustav II Adolf in, säger Isabel Ahderinne.

Det blir mer allvar, maktkamp och till och med död i Kampen om kronan.

Artikelbild

| Sara Hyvönen och Isabel Ahderinne som Gustav II Adolf och hertig Karl.

– Den är mer realistisk, mer drama och klassisk teater, fortsätter Isabel.

Det är kulturföreningen Generator som ligger bakom båda föreställningarna och Isabel Ahderinne och Sara Hyvönen spelar alla rollerna.

Artikelbild

| Isabel Ahderinne och Sara Hyvönen repar en scen när hertig Karl räcker över en rapirvärja till sin son Gustav II Adolf.

Plötsligt kommer Per Karlsten gående med ett stort svärd. Per är en av iniativtagarna till föreställningarna.

– Det här är en rapirvärja, ett 1600-talets Rolls Royce-svärd, säger han och räcker över det imponerande svärdet till Sara.

Hon svingar det i handen, förhoppningsvis gör svärdet föreställningen lite vassare.