Lite i skymundan från stadens sus och dus ligger Kulturhuset Magasinet inrymt i en gammal lagerlokal några stenkast från Nyköpingsån. Byggnaden användes förr i tiden av textilindustrin nere vid forsen, men idag är huset ett centrum för kultur. För tredje året i rad arrangerar nu Kulturhuset Magasinet det som de kallar för Skaparfestivalen. Arrangörerna Daniel Geite och Simon Svennberg berättar att det börjar på måndag med en vecka full av olika workshops och toppas nästa helg med både teater och flera olika band som spelar.

– Det här är ett fantastiskt hus och vi vill att fler ska ta del av det, säger Simon Svennberg.

Vi möts på andra våningen i trevåningshuset som fullkomligt andas kultur och skaparglädje. Skaparfestivalen är helt gratis och under veckan, det som de kallar för skaparveckan, bjuds alla mellan 15 och 25 år in till olika aktiviteter i huset.

Artikelbild

| Daniel Geite och Simon Svennberg på scenen som i helgen kommer gästas av flera band.

– Det är helt kostnadsfritt och alla får frukost, lunch och kvällsmat. Vi är glada att vi kan ge det här till Nyköpingsborna, säger Simon Svennberg.

Under veckan blir det slöjd med Mette Handler, dans med Johan Bergvall och dessutom bygg och trädgård, musik och graffiti målning.

– Då skapar vi festivalen tillsammans. Det blir ett lärande under veckan, förklarar Simon Svennberg.

Tanken är att veckan blir ett sätt att få nya kunskaper och prova på något nytt.

Artikelbild

| Kulturhuset Magasinet är en gammal byggnad som förr var lagerlokal kopplad till arbetet vid textilindustrin vid forsen.

– Man måste inte kunna dansa för att vara med på dans-workshop, säger Simon.

Förutom att erbjuda ett brett utbud av kultur vill arrangörerna att festivalen ska vara en mötesplats för olika människor med olika bakgrund.

Artikelbild

| Daniel Geite och Simon Svennberg vid Kulturhuset Magasinet.

– Det är ett mål vi har att man ska möta människor från andra kulturer, vi har ett uttalat integrationssyfte, berättar Simon.

Till helgen slår Kulturhuset Magasinet sedan upp dörrarna för besökare i alla åldrar. Det blir barnteater med Cirkus Trattofon. Ett band från Malmö uppträder tillsammans med flera lokala band som Musikkollektivet Tistel, Blå väggen, Odeum Deus och Sections.

– Det blir pop, black metal, punk, indie och progg, säger Daniel Geite.

Festivalen har tidigare år varit populär och lockat besökare från hela Sörmland. När Simon Svennberg får frågan varför man ska komma på just deras festival svarar han snabbt.

– Man träffar nya människor, det är bra musik och en mycket rolig vecka.