Vad kommer du visa upp under utställningen?

– Det är framförallt färgstarka akvareller där jag har inspirerats av 70-talet i kulören, mycket grönt, brunt och orange. Jag börjar oftast med en bild som förlaga, som jag sedan kopplar ihop med en egen minnesbild från 70- eller 80-talet. När betraktaren tar del av min konst vill jag att man ska minnas känslan från den stunden.

Kan du ge något exempel?

Artikelbild

| Mimmi Scheibes förhoppning är att hennes verk ska väcka nostalgiska minnen till liv hos betraktaren.

– Jag har en tavla som visar ett barn med 3D-glasögon. Det är från 80-talet när SVT delade ut såna där glasögon för program som de sände. Hela familjer satt ju med de där rödgröna glasögonen på den tiden. Känslan var "wow", det kommer jag så väl ihåg. Det försöker jag få fram i bilden, genom barnet som uttrycker känslan.

Hur kommer det sig att 70- och 80-talen fått ett så starkt fäste hos dig?

– Ärligt talat så vet jag inte varför det har hängt kvar så mycket. Men jag tror att det är för att jag hade en lycklig barndom när jag växte upp under den tiden. Sedan känns det som att mycket av det som kom under 70- och 80-talen var nytt, leksakerna, elektroniken, och att det var saker som alla använde. Det känns naturligt att det har blivit en del av min konst.

Kan man säga att konsten har blivit ett sätt för dig att hålla en fot kvar i tider som flytt?

– Ja absolut, jag är nog en riktig bakåtsträvare. Inte i allt såklart, men när det gäller film och musik och så vidare. Just det nostalgiska värdet, det tycker jag är roligt.

Hur länge har du arbetat med den konst som du presenterar under utställningen?

– Jag har jobbat i min atelje i tre år för att hitta min stil och mitt signum, det som känns rätt för mig. De 20 verk som jag presenterar under utställningen har jag arbetat med sedan i maj, så ett drygt halvår ungefär.

Vad har du fått för reaktioner på din konst?

– Det är faktiskt så att nästan ingen har sett min konst. Min sambo har fått se en tavla och konstgruppen på NK-villan har fått se några. Då har reaktionerna blivit precis så som jag ville, att de känner igen sig. Men annars har jag inte velat sprida min konst bland vänner eller på sociala medier. Jag vill att man ska få se verken för första gången på vernissagen.

Mimmi Scheibes utställning, med titeln "Debu-tanten", har sin vernissage under lördagen på NK-villan och pågår sedan till den 25 januari.