Bortbytingen, trollungen Trixie, vill ha hjälp att hitta sina föräldrar i trollskogen. Tillsammans med barnen ger hon sig ut på ett äventyr i Fåfängans förtrollade trädgård. Under den halvtimmeslånga vandringen finns en hel del klurigheter, gåtor och uppgifter som måste lösas. När alla fått magiskt pulver av Trixie och öppnat den gamla trägrinden med hjälp av en ramsa kan barnen äntra sagovärlden.

– Jag tyckte det var kul, det var coolt när grinden öppnades, säger Emma Nilsson, 10, från Nyköping.

Emma är med på sagovandringen tillsammans med sin lillasyster Maja Nilsson, 7. Maja visste direkt vad som var hennes favorit.

Artikelbild

| Inga-Lena Skarman har tagit med sig barnbarnet Theo Alenius för att gå sagovandringen. Tillsammans med Maja och Emma Nilsson ska de ut på äventyr.

– När vi städade åt vätten, säger hon.

Det var inte bara vättar och troll som väntade de modiga äventyrarna i skogens buskar och snår. Här fanns häxor, maran och skogsalver. Barnen som är med får lära sig om skogens väsen och även att ta hand om naturen. Molly Jonsson heter tjejen som ikläder sig rollen som bortbytingen Trixie. Till vardags spelar hon teater på kulturskolan.

– Det här är ett speciellt sommarjobb, men det är kul. Det är roligt när barnen är med och letar och gör kluringar, säger hon.

För sommarlovslediga barn som vill uppleva interaktiv teater är sagovandringen på Fåfängan en magisk upplevelse i en annan värld. Det finns också möjlighet att gräva djupt i utklädningslådan och själv bli en älva eller häxa för en dag.

Artikelbild

| I knyttens skaparverkstad finns det pyssel efter sagovandringen. Maja och Emma Nilsson pysslar med Alice Ljung. Älvan som hjälper dem är Alicia Bergman.

Det är första gången Fåfängan arrangerar en sagovandring.

– Vi testar det, det är rätt för det här stället och barnen får lära sig om skogens väsen, säger Ingela Ljung som håller i sagovandringen.