Det är ett brett program som dukas upp när evenemangen för Nyköpings första halvår nu har presenterats i sin helhet. Startskottet ljuder redan till helgen när Filharmoniska sällskapet inleder med toner från bland annat Bach och Händel på Culturum.

Det är överlag mycket musik som präglar programmet när man sonderar utbudet mellan januari och juni. Bland namnen som sticker ut syns Lill Lindfors på Culturum i februari, följt av Ken Rings avslutningskonsert på Nyköpings Teater samma månad, och så Molly Sandén i april, också på Culturum.

Anna Öhrner, kulturprogramansvarig på Nyköpings Arenor, förklarar att ambitionen har varit att sätta samman ett program som erbjuder både bredd och djup i alla uttrycksformer. Något som man har satsat lite extra på är dock dansutbudet.

Artikelbild

| En bit in i mars gör Ryska Nationalbaletten ett återbesök i Nyköping.

– Jag tycker att vi har fått in mer av det i år. Det kommer bland annat finnas två möjligheter att se Svansjön, en på riktigt och en live på bio, säger hon.

Sett till den förstnämnda är det Ryska Nationalbaletten som gästar Nyköping för att sätta upp Tjajkovskijs klassiker. Det är andra gången som ensemblen kommer hit, senast var våren 2018. I maj kommer också Scenkonst Sörmland göra ett nytt försök med sin dans- och musikföreställning "Go Sörmland Go". Första försöket gick nämligen inte som planerat.

– Den skulle ha visats redan förra året men då fick de ställa eftersom en av artisterna skadade sig, säger Anna Öhrner.

Utöver detta väntar också årliga evenemang som Dansens dag och olika dansuppvisningar med lokala grupper, bland annat Kulturskolans danselever.

Artikelbild

| Förra året satte en personskada stopp för dans- och musikföreställningen "Go Sörmland Go". Nu gör man ett nytt försök.

Sett till stand up- och humorutbudet, som de senaste åren fått ett förhållandevis starkt fäste i Nyköping, är repertoaren full av komiker även 2020. Fredrik Lindström gästar, så även Sissela Kyle, Johanna Nordström och vännerna Özz Nûjen och Måns Möller i en gemensam show.

Några större evenemang på Rosvalla har man däremot inte planerat för, åtminstone inte än och inte för våren, menar Anna Öhrner.

Artikelbild

| 25-årsjubiluem för Nordman. Nyköping har inte glömts bort.

– Det kanske blir något men det är fortfarande inte klart, och i så fall blir det i december. Men det kommer såklart vara stora event på Rosvalla, men än så länge inga kulturevenemang.

Om man ser till utbudet under första halvåret, vad tycker du sticker ut?

Artikelbild

| Vännerna Måns Möller och Özz Nûjen gör ett besök med gemensamma humorshowen "Världens historia".

– Jag skulle säga Molly Sandén. Hon var ju här under festdagarna 2018 men det är ju ett helt annat sammanhang, och då hade hon ännu inte slagit igenom på samma sätt. Nu är genomslaget större.

Enligt Anna Öhrner går det bra för Nyköping som evenemangsstad betraktat. Uppfattningen är att arrangörer gärna återkommer och att ordet sprids till nya aktörer. Det har fått effekt, förklarar hon.

Artikelbild

| Under 2020 inleder rapparen Ken Ring sin avslutningsturné. Nyköping är en av de platser som finns med på turnéplanen.

– På teatern har bokningarna faktiskt ökat jättemycket det senaste året, säger hon.

När 2019 summerades, hur såg det ut besöksmässigt?

– Det gick bra, vi ligger på ungefär samma nivåer som tidigare år. Sett till teatern och konsertsalen på Culturum så landade vi på cirka 25 000 besökare. Det är vi nöjda med men sedan vill man ju alltid ha mer.