SN-novellen: Yostina Yosief och Moa Bergman

Femtepriset i mellanstadiekategorin i Ärets SN-novellen gick till Yostina Yosief och Moa Bergman, Ärskurs 4 pÄ D-skolan i Oxelösund. HÀr publiceras nu deras novell "Magisk vÀnskap".

En magisk vÀnskap vÀxer fram mellan tre Àlvor i Àlvskogen. En vÀnskap som snart sÀtts pÄ prov. Inte minst nÀr en ond varelse plötsligt gÄr till attack.

En magisk vÀnskap vÀxer fram mellan tre Àlvor i Àlvskogen. En vÀnskap som snart sÀtts pÄ prov. Inte minst nÀr en ond varelse plötsligt gÄr till attack.

Foto: Montage

Kultur och Nöje2019-10-21 18:05

Det var en gÄng för lÀnge sedan tvÄ Àlvsystrar som flög runt djupt inne i Àlvskogen. De pratade om sitt förflutna. DÄ sa Alice till Amilia:

– Åh vad glad jag Ă€r att du flyttade in till oss och blev min syster!

Amilia blev varm inombords och la armen om Alice.

– Jag Ă€r ocksĂ„ glad över att vara din syster.

Amilia flyttade in hos Alice familj redan nĂ€r hon var liten. De adopterade henne nĂ€r de hittade henne ensam i skogen. Ingen visste vad som hade hĂ€nt. Men Amelia och Alice var Ă€ndĂ„ som riktiga systrar. De stĂ€ller upp för varandra i alla lĂ€gen vad som Ă€n hĂ€nder. Men ibland behöver Ă€ven systrar vara lite ensamma. 

Amilia tyckte om att flyga runt i skogen och fundera pÄ vart hon kom ifrÄn. En gÄng sÄ trÀffade hon en ensam Àlva i skogen. Amilia flög fram till den ensamma Àlvan och frÄgade om hon var ok.

– Ja, jag Ă€r OK, svarade den ensamma Ă€lvan blygsamt. 

Amilia presenterade sig och frÄgade:

– Vad heter du?

Den blyga Àlvan tittade ner i marken och svarade att hon hette Ariel. Amilia frÄgade om Ariel ville följa med hem och leka. Amilia sÄg att Ariel var blyg och rÀdd.

– Det Ă€r ingen fara, du behöver inte vara rĂ€dd. Vi kan bli vĂ€nner! 

Till slut övertygade Amilia Ariel att följa med henne hem. NÀr de var framme hemma hos Amilia sÄ öppnade Alice dörren. Hon sÄg chockad ut nÀr hon sÄg Ariel. Amilia presenterade sin nya vÀn för sin syster.

Efter att de hade lekt och Àtit blomkakor, sa Ariel att hon mÄste flyga hem. Det började bli sent. Hon var inte lika blyg som innan. Amilia och Alice kom med ett förslag.

– Vi kan hĂ„lla dig sĂ€llskap halva vĂ€gen.

– Det behövs inte, sa Ariel. Amilia, och Alice tjatade vidare för de tyckte att det var sĂ„ kul att vara med Ariel.

Till slut sÄ sa Ariel ja. HalvvÀgs sÄ sa hon:

– Jag klarar mig sjĂ€lv nu. 

Älvorna sa hejdĂ„. Men Amilia kom pĂ„ att hon glömt en sak. Hon vĂ€nde sig om och sa:

– Vi kan vĂ€l ses i morgon om du kan? 

Men Ariel var inte dÀr. Hon hade försvunnit. DÄ sÄg Alice att Ariel hade flugit upp i en trÀdtopp. BÄda tyckte att det var lite konstigt men struntade i det. De flög hem.

Dagarna gick och alla tre fortsatte trÀffas. Amilia och Ariel hade riktigt roligt ihop. Men Alice kÀnde sig utanför. För att Amilia och Ariel började vara mer med varandra. Alice ville inte förlora sin syster. Hon ville att det var Ariel som skulle vara utanför. Alice började berÀttade för Ariel om allting som de tvÄ Àlvsystrarna hade gjort tillsammans förr och skulle göra utan Ariel.

En dag nĂ€r Ariel ville leka med Amilia kunde inte Amilia det för att Alice ville vara sjĂ€lv med sin syster. 

– Varför fĂ„r inte jag vara med, undrade Ariel. 

DĂ„ blev Alice arg.

– Men du behöver inte vara med pĂ„ allt vi gör, skrek hon. 

Amilia blev förvirrad över det som hÀnde. Alice fortsatte:

– Det Ă€r inte du som Ă€r utanför Ariel, det Ă€r jag som kĂ€nner mig utanför nĂ€r ni tvĂ„ leker hela tiden. Du försöker ta min syster ifrĂ„n mig. 

Amilia avbröt systern.

– Om det Ă€r sĂ„ hĂ€r ni beter er, att ni ska kĂ€nna sĂ„, sĂ„ vill jag inte vara med nĂ„n av er. 

Det blev tyst och alla tre flög ivĂ€g Ă„t varsitt hĂ„ll. Alice var ledsen. Hon grĂ€t nĂ€r hon flög ensam i skogen. Det var ju inte det hĂ€r hon ville. Plötsligt knakade det i skogen. Fotsteg kom emot henne. Hon vĂ€nde sig om för att se efter. En vampyr hoppade framför henne. Vampyren höll upp sina hĂ€nder och sköt sina magiska krafter genom luften mot Alice. Alice var snabb och visste hur hon skulle försvara sig. Hon anvĂ€nde sin Ă€lvmagi tillbaka mot vampyren och skrek samtidigt pĂ„ hjĂ€lp. 

Skriket hördes ut i skogen. PĂ„ olika hĂ„ll hörde bĂ„de Amilia och Ariel ljudet. De förstod att nĂ„got var fel och började leta efter ropet pĂ„ hjĂ€lp. De kom bĂ„da fram till platsen samtidigt. De sĂ„g pĂ„ varandra, och sedan pĂ„ Alice. NĂ€r de förstod att hon behövde hjĂ€lp skyndade de fram mot henne. Men en fladdermus flög fram till Amilia och höll fast henne med sina vingar sĂ„ hon inte kunde se. Alice kraft började ta slut. Ariel flög sĂ„ snabbt hon kunde och anvĂ€nde sin magi för att göra Alice starkare. Tillsammans lyckades de skjuta bort vampyrens kraft. Älvmagin gjorde sĂ„ att hela vampyren försvann i tomma luften. Samtidigt gick fladdermusen upp i rök. 

All tre skyndade fram till varandra. De kramade varandra och blev vÀldigt glada. Alice tittade pÄ Ariel.

– Tack för att du hjĂ€lpte mig Ariel. FörlĂ„t för att jag sa det dĂ€r och gjorde att du kĂ€nde dig utanför.

– FörlĂ„t, jag visste inte att du kĂ€nde dig utanför. Jag trodde att allt var bra mellan oss. Jag vill att allt ska vara bra mellan oss, svarade Ariel. 

Amilia log stort och sa.

– Jag Ă€r glad över att vi alla tre Ă€r vĂ€nner nu.

Tillsammans flög de hemÄt genom skogen. NÀr de nÀstan var framme frÄgade Amilia sin nya vÀn:

– Vart bor du egentligen. 

Ariel tittade ned i marken och svarade: 

– Egentligen...har jag inget hem. Jag har sovit i trĂ€dtopparna Ă€nda sedan jag var liten. Mina förĂ€ldrar försvann en dag och sedan dess har jag varit helt ensam.

– Jag Ă€r sĂ„ ledsen för din skull, sa Amilia.

– Jag med, sa Alice. 

– Men du Ă€r inte ensam lĂ€ngre. Du har oss.

– Följ med oss hem! VĂ„ra förĂ€ldrar vill sĂ€kert ta hand om dig ocksĂ„.

Ariel tittade upp och sÄg de bÄda rakt i ögonen.

– Jag Ă€r sĂ„ glad att jag har er i mitt liv nu, och kommer alltid vara det.

De var inte lÀngre bara vÀnner. De var alla systrar. Och de levde lyckliga i alla sina dagar.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!