Är det verkligen sĂ„ att mĂ€n gillar kvinnor?

Kvinnor Àr oberoende av vad mÀn tycker eller vill.

Hur kÀnner farbror, morfar eller pappa nÀr kvinnor bÄde i och utanför familjen gör ansprÄk pÄ makt som lÀnge varit sjÀlvklar för mÀn? Det finns mÄnga obekvÀma samtal att ha i svenska hem.

Hur kÀnner farbror, morfar eller pappa nÀr kvinnor bÄde i och utanför familjen gör ansprÄk pÄ makt som lÀnge varit sjÀlvklar för mÀn? Det finns mÄnga obekvÀma samtal att ha i svenska hem.

Foto: Kallestad, Gorm

Ledare2023-10-19 05:00
Detta Àr en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.

Den heteronormativa vĂ€rld vi lever i sĂ€tter Ă€n ett enormt fokus pĂ„ samspelet mellan kvinna och man. I en drömvĂ€rld Ă€r det möjligt att tĂ€nka sig ett samhĂ€lle dĂ€r “de tvĂ„ könen” inte lĂ€ngre ses som motpoler, men dĂ€r Ă€r vi inte i dag. 

Kvinnan Ă€r fortfarande föremĂ„let för en sĂ€rskild typ av manlig Ă„trĂ„ som motsĂ€gelsefullt nog inte grundar sig pĂ„ respekt eller omtanke, utan pĂ„ kontroll. 

Ett tjejgĂ€ng som dansar pĂ„ en klubb fĂ„r pĂ„hopp i kommentarsfĂ€ltet. En kvinna som avvisar en mans nĂ€rmanden blir kallad hora. Kvinnliga politikers sociala medier fylls av hot. En del mĂ€n verkar finna att allt som kvinnor Ă€r som mycket förargelsevĂ€ckande. Oavsett om det Ă€r helt vanliga saker sĂ„ vĂ€cker kvinnor som lever ett till synes lyckligt liv med detta en oförklarlig avsmak hos en del mĂ€n. 

Jag tÀnker sjÀlv pÄ hur artisterna jag uppskattade som tonÄring reducerades till flickidoler, det som smÄtjejer tyckte om kunde inte vara bra. PÄ samma sÀtt var ordet tjej sÄ ofta synonymt med nÄgot dÄligt, dÀr ett av de tydligaste exemplen Àr att den platta racketen i brÀnnbollen fick ett kvinnligt prefix. SÄdana erfarenheter har följt med och blivit allt fler. I dag stÀller jag mig dÀrför frÄgan: varför förestÀller vi oss fortfarande att mÀn gillar kvinnor? NÀr sÄ mÄnga uttalat inte gör detta?

FörstĂ„ mig rĂ€tt, den heterosexuella mannen Ă€r just det, attraherad av den fysiska kvinnan. Men om en övertygad incel, ett uttryck för nĂ„gon i ofrivilligt celibat, anser sig sexuellt avvisad av kvinnor fĂ„r utrymmet att ge sin bild av kvinnor, dĂ„ skulle nog hat vara nĂ€rmast det rĂ€tta ordet. Incel-rörelsen drivs av just kombinationen mellan sexuell attraktion och hat. 

För nĂ„gra Ă„r sedan beskrev SĂ€po hur detta formar ett terrorhot. De friheter som kvinnor aldrig tidigare har haft skĂ€r sig med den traditionella kvinnorollen. MĂ€nnen som inte fĂ„r ligga, dessa involuntary celibates tror sĂ€kert sjĂ€lva att deras kvinnohat handlar om sex, men det Ă€r snarast sĂ„ att de hatar för att de har förlorat en makt som de anser sig ha en ”rĂ€tt” till. Att kvinnor nu tar plats pĂ„ egna meriter och med makt över sin kropp, Ă€r det sĂ„ upprörande för dessa arga mĂ€n att det har lett till fruktansvĂ€rda vĂ„ldsdĂ„d.

Även om sjĂ€lva gruppen incels har blivit större Ă€r det fortfarande en mycket liten grupp mĂ€n som aktivt uttrycker ett sĂ„ grovt hat mot kvinnlig frigörelse och Ă€ndrade normer. 

Hur Ă€r det med alla andra? Hur kĂ€nner farbror, morfar eller pappa nĂ€r kvinnor bĂ„de i och utanför familjen gör ansprĂ„k pĂ„ makt som lĂ€nge varit sjĂ€lvklar för mĂ€n? Det finns mĂ„nga obekvĂ€ma samtal att ha i svenska hem, om varför en person har en viss roll och varför vissa beteenden rĂ„der. Det var inga incels eller högljudda kvinnohatare som fick min glĂ€dje över en popstjĂ€rna att kĂ€nnas fel, det var helt vanliga vuxna som sĂ€kert undermedvetet blev obekvĂ€ma av platsen och utrymmet som jag vĂ„gade ta och de förebilder som jag visade mitt intresse för. 

Unga smĂ„tjejer möter i dag förhoppningsvis en mer vĂ€lkomnande omvĂ€rld Ă€n dĂ„. Och, huruvida mĂ€n gillar kvinnor eller inte, Ă€r kanske inte heller Ă€r en frĂ„ga som kvinnorörelsen ska Ă€gna kraft och tid Ă„t. Det Ă€r just frigörelsen frĂ„n kontrollen som mĂ€ns gillande har varit som Ă€r den tydliga poĂ€ngen.