Gamla strider sÀkrar inte behovet av el

Vi behöver mer el, frÄn de energislag som kan leverera.

Att stora delar av svensk politik nu ser ut att överge sina tidigare teknikspecifika positioner om elproduktionen visar hur ohÄllbara de var.

Att stora delar av svensk politik nu ser ut att överge sina tidigare teknikspecifika positioner om elproduktionen visar hur ohÄllbara de var.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2023-05-27 05:00
Detta Àr en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.

Under de kommande decennierna kommer Sverige att behöva öka elproduktionen rejĂ€lt. Det beror inte bara pĂ„ att Rysslands invasion av Ukraina dragit undan stora energikĂ€llor och dĂ€rmed höjt priset pĂ„ Europas- och Sveriges energi. Det beror ocksĂ„ pĂ„ att elproduktionen Ă€r en förutsĂ€ttning för den gröna omstĂ€llningen vi stĂ„r inför. El kommer att behövas till sĂ„vĂ€l en vĂ€xande elbilsflotta som till nya gröna industrier. 

Det viktiga pĂ„ den svenska energimarknaden Ă€r lĂ„ngsiktiga och likvĂ€rdiga förutsĂ€ttningar för investeringar av sĂ„ mĂ„nga fossilfria energislag som möjligt. Hur mycket av den nya elen som kommer frĂ„n vindkraft, kĂ€rnkraft eller nĂ„got annat borde i sammanhanget vara en bisak. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt uppstĂ„r konkurrens mellan flera aktörer och energislag. De som kan leverera fossilfri, billig och tillförlitlig el kommer dĂ„ att bli vinnare, oavsett teknik. 

En teknikneutral energipolitik efterfrÄgas ocksÄ av stora delar av det svenska nÀringslivet. Nyligen gick Svenskt NÀringslivs vd Jan-Olof Jacke ut och menade att Sveriges företag och investerare efterfrÄgar lÄngsiktiga spelregler för just alla energislag.

DĂ€rför Ă€r det beklagligt att valets energidebatt, som i sin tur utgjorde nĂ€stan hela klimatdebatten, var en kamp med högt tonlĂ€ge om vilket energislag som var bĂ€st. Lite hĂ„rdraget var stĂ„ndpunkten till vĂ€nster att kĂ€rnkraften skulle fasas ut eller Ă„tminstone inte byggas ut. Förnybara kĂ€llor som sol och vind skulle ta dess plats. Högerut krĂ€vdes det motsatta, nĂ„got hĂ„rdraget. KĂ€rnkraften skulle byggas ut till nĂ€stan vilket pris som helst och röster höjdes för att stoppa de sĂ„ kallade stĂ„lskogarna av vindkraft. 


Nu nĂ€r valrörelsens retorik förlorat sin laddning signaleras ett sĂ€nkt tonlĂ€ge och en större ödmjukhet frĂ„n bĂ„da sidor. Socialdemokraternas Mikael Damberg gick hĂ€romveckan ut i SvD-podden UtfrĂ„gningen och öppnade för att bygga ny kĂ€rnkraft. I februari i Ă„r lĂ€t energiminister Ebba Busch via Dagens Nyheter meddela att Sverige trots allt behöver mer vindkraft, överallt. Tidigare i maj gav regeringen klartecken till tvĂ„ nya vindkraftsparker om totalt 100 vindkraftverk pĂ„ Sveriges vĂ€stkust. 
 

Att stora delar av svensk politik nu ser ut att överge sina tidigare teknikspecifika positioner visar hur ohĂ„llbara de var. Medan det kan finnas goda ideologiska argument för att vara krĂ€sen med energislagen Ă€r det svĂ„rt att leva upp till nĂ€r vi behöver all el vi  kan fĂ„. Det gĂ€ller bĂ„de den som vill fasa ut kĂ€rnkraften och den som vill stoppa vindkraftsexpansionen. Den som vill se en teknikneutral energipolitik, som Ă€r öppen för att alla fossilfria energislag kan vara en del av lösningen, har dĂ€remot anledning att vara mer optimistisk Ă€n pĂ„ lĂ€nge.