Otakt in i Nato blir Sveriges lön

Sveriges vÀg in i Nato har blivit lÀngre, och det hÀnger pÄ Turkiet.

Sverige kan inte tvinga Turkiet och dess president Recep Tayyip Erdoğan att fullt ut bejaka det svenska Natomedlemskapet. Det Ă€r en process som spelas pĂ„ Turkiets villkor.

Sverige kan inte tvinga Turkiet och dess president Recep Tayyip Erdoğan att fullt ut bejaka det svenska Natomedlemskapet. Det Ă€r en process som spelas pĂ„ Turkiets villkor.

Foto: Burhan Ozbilici

Ledare2023-03-15 05:00
Detta Àr en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.

FĂ„ gillar att stĂ„ i kö. MĂ„nga hatar det. VĂ€ntan. 

Natoprocessen tar sin tid. Paketlösningen, att Sverige och Finland, gĂ„r hand i hand har stött pĂ„ alltför stora hinder. Det Ă€r Turkiet som har lĂ€nge signalerat att Finland kan gĂ„ före Sverige. Dessa signaler har stĂ€rkts, meddelade statsministern Ulf Kristersson (M) vid en pressbriefing om lĂ€get. Det sammantagna budskapet var att Sverige accepterar att sĂ„kan bli fallet, samt att Sverige pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt inte har nĂ„got val. 

SĂ„ Ă€r det att stĂ„ i kö. NĂ„gon mĂ„ste slĂ€ppa fram dig till luckan för att fĂ„ ditt Ă€rende avklarat. Det Ă€r först nĂ€r parlamenten i Ungern och Turkiet har godkĂ€nt Sverige som Natomedlem som processen Ă€r klar. Även det ungerska godkĂ€nnandet Ă„terstĂ„r, men det verkar som om detta parlamentsbeslut Ă€ndĂ„ kommer att tas senare i vĂ„r. Verkar, Ă€r ordet. Tidpunkten för ett slutgiltigt turkiskt ja Ă€r fortfarande mer oklar. 

undefined
Sverige samövar sedan lÀnge med Natoförband. Samarbetet Àr intimt och funktionellt. Men ett medlemskap ger mer tillförlitlig sÀkerhet Àn enbart en mycket nÀra vÀnskap.

Statsministern sĂ€ger att det pĂ„gĂ„r "bra samtal” med Turkiet. Att föra dialog i sak Ă€r bĂ€ttre Ă€n att bara vĂ€nta. Sverige och Finland vill fortfarande gĂ„ med samtidigt, sĂ„ snart som möjligt. Men det verkar som om att det inte blir sĂ„. Den svenska vĂ€gen var lĂ€ngre redan frĂ„n början, noterade statssekreteraren Oskar Stenström, han har varit med i processen ocksĂ„ under den förra regeringens tid och det Ă€r vĂ€rt att notera.

Natomötet i Vilnius i början pĂ„ juni ses som en rimlig tidpunkt för att Nato ska kunna vĂ€lkomna de bĂ„da nya medlemmarna fullt ut. Vi kan nog rĂ€kna kallt med att Finland Ă€r klart dĂ„. Den finska lagstiftningen för medlemskapet kom ocksĂ„ pĂ„ plats lite före den svenska. Regeringen Kristerssons Natoproposition lades fram för en vecka sedan. 

undefined
Sverige accepterar att Natoprocessen gÄr i otakt med Finland. Det var budskapet frÄn statsminister Ulf Kristersson (M) och den ansvarige statssekreteraren Oskar Stenström, som Àven hanterade frÄgorna under regeringen Magdalena Andersson (S).

Det svenska lĂ€get inför sommaren Ă€r inte lika givet. Den turkiska trögrörligheten har nu mer uttalat sin grund i hur Sverige hanterar PKK, den terrorstĂ€mplade organisation som den turkiska regimen ser som ett aktivt samhĂ€llshot. För bara nĂ„gra veckor sedan noterade ocksĂ„ SĂ€po att PKK bĂ„de rekryterar till terrorism och fĂ„r in finansiering av terrorism i Sverige. Det handlar om ”omfattande belopp”, enligt Susanna Trehörning, bitrĂ€dande SĂ€pochef för kontraterrorism. 

Det betyder att Sverige, krasst sagt, har att visa att det gĂ„r att göra nĂ„got Ă„t. En pusselbit i detta Ă€r en uppdaterad terrorlagstiftning, som berĂ€knas trĂ€da ikraft i början av sommaren. 

Under tiden kan Finland gĂ„ vidare pĂ„ egen hand. Att Sverige i vĂ€ntan pĂ„ medlemskapets godkĂ€nnande innesluts i ett NatoomrĂ„de gör förstĂ„s nytta. Men i slutĂ€nden öppnar Ă€ndĂ„ medlemskapet för sĂ„ mycket mer. Samarbeten kan flyta mycket mer smidigt, ha större flexibilitet, integrations- och anpassningsförmĂ„ga. SĂ€kerheten vĂ€xer i ett starkare sĂ€llskap. 

Men det Àr Turkiet som sitter med avgörandet. Den som stÄr i kö, stÄr i kö.