Det är i diket mellan Östra storgatan och Stenstagatan som stora mängder grodor och paddor övervintrar. När det på våren är dags att para sig hoppar de över vägen till vattendraget på andra sidan vägen, men många blir överkörda på innan de hinner fram.

– Varje vår ligger det tusentals döda djur på vägen. Det är jag och några till som springer runt på kvällarna och försöker bära över de till åsidan, men det räcker liksom inte, säger Heidi Nousiainen (FI) som bor i närheten.

Feministiskt initiativ har nu lämnat in en motion om att bygga en grodtunnel under Storgatan, så att amfibierna ska kunna undvika trafiken och ta sig till vattnet helskinnade.

– Jag tycker att det är fruktansvärt att det här bara pågår, säger Heidi Nousiainen.

Tror du att ni kan få gehör för motionen?

– Jag hoppas att övriga partier ställer sig positiva. Det byggs ju sådana här tunnlar lite överallt, och jag vet att både Trafikverket och länsstyrelsen kan vara behjälpliga med bidrag.

– Förhoppningsvis kan vi utreda frågan, allra helst redan inför nästa vår, säger Heidi Nousiainen.

FI hänvisar bland annat till två projekt i Västergötland och Närke där Trafikverket tidigare har hjälpt till med grodtunnlar, med mycket positivt resultat.

"Även i Gnesta krävs nu insatser för att vi i framtiden ska kunna lyssna till grodornas konsert under ljumma vårkvällar och glädjas över naturen", står att läsa i motionen.