Under sommaren har luftburna ledningar dragits i stugområdet Hållsta strax söder om Gnesta. Det sista steget, att blåsa in själva fiberkablarna i ledningarna, har dock inte blivit av eftersom Telias underentreprenör gått i konkurs.

Anslutningarna skulle vara klara under hösten. Nu vet boende i området inte när fiberkablarna kan komma på plats, berättar en av de drabbade för tidningen.

– Nu pratas det om våren 2020, säger han.

Artikelbild

Kommunens bredbandssamordnare Hans Haglund vet inte så mycket mer än att entreprenören gått i konkurs. Han menar att det är stundtals svårt att få information från Telia.

– Det har varit lite struligt på Telia. Men en försening är väl en naturlig följd av det här, vi är lika förtvivlade som våra landsbygdsmedborgare, säger Hans Haglund.

Magnus Limås på Telias pressavdelning bekräftar att det sannolikt blir förseningar för de boende i Hållsta.

– Vi har en dialog med konkursförvaltaren, innan det är klart kan vi inte göra så mycket. Det är tråkigt och beklagligt att folk får vänta när sådant här händer, säger han.

Hållsta är ett förhållandevis tätbebyggt område på landsbygden, och ligger ganska nära Gnesta. Fiberutbyggnaden sker på kommersiell grund, utan statliga bidrag, precis som i bland annat Laxne.

Landsbygden kring Hållsta kallas av Telia "Gnesta södra". Där har företaget sökt och fått miljonbelopp i stöd från staten och EU, men fiberutbyggnaden har inte kommit igång ännu.