Förde journal på post it-lappar – får kritik

En sjuksköterska som jobbade på Gnesta vårdcentral kritiseras av IVO för slarv med journalföringen.

Sjuksköterskan var anställd på Gnesta vårdcentral när hon slarvade med journalerna. Hon arbetar inte längre kvar.

Sjuksköterskan var anställd på Gnesta vårdcentral när hon slarvade med journalerna. Hon arbetar inte längre kvar.

Foto: Veronika Skärlund

Gnesta kommun2019-11-15 19:59

Tidningen har tidigare skrivit om ärendet när det uppdagades och en anmälan gjordes i våras. Nu har alltså Inspektionen för vård och omsorg, IVO, gjort sin utredning.  

Sjuksköterskan anställdes 2015, och hon har berättat att hon knappt fick någon inskolning. Hon har också berättat att hon ofta fick rycka in för att hjälpa andra eftersom det saknades personal och att hon påtalade bristerna för sin chef, utan att få hjälp. 

Men enligt Inspektionen för vård och omsorg ligger ändå det slutgiltiga ansvaret på sjuksköterskan själv, och de har hittat en mängd brister. 

Hon har bland annat slarvat med journalföringen, och skrivit journaler med blyertspenna, vilket inte är tillåtet. Hon har också skrivit journaluppgifter på post it-lappar, med föresatsen att skriva in dem senare. Men att göra så är inte tillåtet, eftersom det finns risk för att post it-lapparna ramlar ut. I de journaler som sjuksköterskan fört har man sett flera fall där journalanteckningar om vaccinationer inte stämmer överens med de i vaccinationsregistret. Bland annat har hon vid ett tillfälle skrivit in att ett tremånaders barn fått mässlingsvaccin, något som brukar ske vid 18 månaders ålder. Besök som aldrig har ägt rum har noterats, och remisser har inte följts upp. 

Sjuksköterskan har sedan sin anställning på Gnesta vårdcentral arbetat på två andra platser, där hon utfört sina uppgifter utan brister. Inspektionen för vård och omsorg väljer ändå att rikta kritik mot sjuksköterskan, och avslutar ärendet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!