Det var Gnestabon och tidigare miljöpartistiske kommunpolitikern Sten E Karlsson som tidigare i januari rasade då han nekades handla lunch på Träffpunkten eftersom restaurangen slutat hantera kontanter.

– Det är en service kommunen ska erbjuda. Det hade varit annorlunda om det var en privat restaurang som inte tagit emot kontanter. Då kan jag välja en annan restaurang men det kan jag inte göra med kommunal verksamhet, sa han till tidningen då.

Nyheten fick relativt stor spridning även utanför Gnesta och blev en snackis på sociala medier. Lagparagrafer och gamla rättsfall har flugit kors och tvärs i debatten, där vissa menar att kommunen är skyldig att ta emot kontanter på sina verksamheter.

Artikelbild

| Träffpunkten är ett populärt lunchalternativ bland äldre i Gnesta.

I dagarna bestämde sig även en privatperson från Göteborg att JO-anmäla kommunen. "Det föreligger en skyldighet för offentliga organ att acceptera kontanter", menar göteborgaren. Hur JO ser på saken återstår att se.

Men nu har alltså Gnesta kommun tagit åtminstone ett steg tillbaka i frågan. På måndagen började man på medborgarkontoret sälja häften med lunchkuponger till Träffpunkten. Medborgarkontoret på biblioteket i Gnesta hanterar sedan tidigare kontanter och tar dessutom både kort och Swish. Vid lunchtid hade en person varit inne och köpt ett häfte.

– Det är viktigt att de äldre känner sig trygga med hur man kan betala, den servicen kommer vi att upprätthålla, säger Bengt Greiff, som var den tjänsteman som fick ta hand om ärendet.