Han äter lunch ungefär två gånger i veckan på Träffpunkten och för honom har det blivit en social aktivitet. Restaurangen, som är en del av ett äldreboende, har flaggat för att kontanthanteringen kommer att försvinna under ett tag och på fredagen fick Sten E Karlsson inte att äta lunch då han bara kunde betala med kontanter.

– Det är en service kommunen ska erbjuda. Det hade varit annorlunda om det var en privat restaurang som inte tagit emot kontanter. Då kan jag välja en annan restaurang men det kan jag inte göra med kommunal verksamhet, säger han. 

Sten anser att kommunens erbjuder en fin verksamhet men han oroar sig för att färre kan komma att besöka restaurangen då kontanthanteringen försvinner.

Artikelbild

| – Det är en service kommunen ska erbjuda. . Det hade varit annorlunda om det var en privat restaurang som inte tagit emot kontanter, säger Sten.

Marie Ceder Åkerlund, kökschef för de kommunala köken i Gnesta kommun, uppger att kommunen fattat beslutet utifrån ett arbetsmiljöperspektiv. 

– Det finns helt enkelt en rånrisk för personalen. Om vi ska kunna erbjuda kontantbetalning behöver det komma ett politiskt beslut där vi köper in tjänsten för det är inget som det finns pengar till idag, säger hon. 

På frågan om fler kan komma att välja bort Träffpunkten på grund av att de slutat hantera kontanter anser hon att det står fritt för personer som kommer utifrån att välja en annan restaurang att äta lunch på. 

– Vi nekar aldrig någon att äta på Träffpunkten. Däremot kan man bara använda sig av kort eller swish om man inte har en biståndsbedömning då man kan handla på faktura.

Artikelbild

| För Stens räkning slutade det med ett besök på en annan restaurang som tog emot kontanter.