Sjöman från Gnesta fick kunglig medalj

Korpral Håkan Palm, född och uppvuxen i Gnesta, fick Kungliga örlogsmannasällskapets bronsmedalj vid en ceremoni förra veckan.

Gänget som fick årets medaljer av Kungliga örlogsmannasällskapet nyligen. Gnestabon Håkan Palm står längst bak till höger.

Gänget som fick årets medaljer av Kungliga örlogsmannasällskapet nyligen. Gnestabon Håkan Palm står längst bak till höger.

Foto: Nicklas Gustafsson

Gnesta2019-11-19 09:42

Den årliga ceremonin hölls på Sjöhistoriska museet i Stockholm förra veckan, och totalt åtta personer förärades med olika medaljer.

– Det känns jättekul. Det visar väl att man är uppskattad på arbetsplatsen, och att man har gjort något rätt, säger Håkan Palm.

Han arbetar som systemtekniker på fartyget HMS Ven, som ingår i den fjärde sjöstridsflottiljen. Hamnen heter Berga och ligger i Västerhaninge söder om Stockholm.

– Jag sysslar med elektriska system som radarledningssystem, berättar Håkan Palm.

HMS Vens primära uppdrag är att leta efter och röja minor.

– Det finns fortfarande en del historiska minor från andra världskriget kvar i Östersjön, säger Håkan Palm.

Motiveringen till utmärkelsen, skriven av Håkan Palms befäl och chef, löd:

"Han har under sina tre år som sjöman vid förbandet genomgående erhållit goda vitsord och är en mycket uppskattad och omtyckt besättningsmedlem och kollega. Med ett öppet, ärligt och korrekt agerande är han en tillgång för hela fartyget, både i lösandet av arbetsuppgifter som i det sociala samspelet ombord. Palm har visat på mognad och omdöme utöver det vanliga och tillhör utan tvekan en av de främsta sjömännen vid förbandet."

– I min värld är det här verkligen en av de finaste medaljer man kan få, säger Mårten Granberg, ledamot i Kungliga örlogssällskapet.

Akademien, som delar ut medaljer varje år, grundades på Skeppsholmen i Stockholm år 1771 och ger bland annat ut Tidskrift i Sjöväsendet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!