Skrev hot på facebook – döms för falskt larm

En ung Gnestabo publicerade ett hotfullt inlägg på facebook som fick polisen att rycka ut – ett brott som kallas falskt larm.

Polisen fick rycka ut till 18-åringens hem efter det hotfulla inlägget på facebook.

Polisen fick rycka ut till 18-åringens hem efter det hotfulla inlägget på facebook.

Foto: TT

Gnesta kommun2019-11-14 15:32

Det var i början av september som polisen fick in ett samtal från något som hade sett den 18-årige Gnestabons inlägg på facebook. Inringaren skickade också in en skärmdump av inlägget. 

I inlägget skrev 18-åringen att man den kvällen skulle köra ”offentlig avrättning på idioter, sossar och vänsterröstare”, och att man skulle ha avrättning hela helgen på Stora torget i Gnesta. Inlägget pryddes även med en bild på 18-åringen, där han poserade med en kniv i munnen och ett pistolliknande föremål. 

Polisen tog det hotfulla inlägget på allvar, och åkte hem till Gnestabon. Där gjorde de en husrannsakan och hittade både kniven och det pistolliknande föremålet, som visade sig vara en soft air gun. Först utredde polisen det hela som olaga hot, men senare ändrades brottsrubriceringen till falskt larm. Utryckningen av polis var nämligen en onödig säkerhetsåtgärd anser man, eftersom det hela var menat som ett skämt av 18-åringen.

I förhör har den 18-årige Gnestabon sagt att han ångrar sig och att ”det inte var det smartaste han gjort”. Han har nu fått ett strafföreläggande om dagsböter på totalt 3000 kronor. Han ska också betala brottsofferfonden 800 kronor. Strafföreläggande innebär att åklagaren beslutar att inte väcka åtal, om den misstänkte i stället skriver på ett papper om att den är skyldig och godtar straffet som åklagaren dömer ut. Om Gnestabon inte godtar strafföreläggandet blir det i stället åtal och rättegång. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!