Underskott växer – nollresultat inte troligt

Underskott inom socialförvaltningen växer. "Jag räknar inte med ett nollresultat," säger nämndordförande Ingrid Jerneborg Glimne.

Ingrid Jerneborg Glimne (M) under socialnämndens möte.

Ingrid Jerneborg Glimne (M) under socialnämndens möte.

Foto: Maja Edsö

Gnesta kommun2019-11-13 19:14

På onsdagens socialnämndsmöte tog man upp det ekonomiska underskottet som tidningen tidigare rapporterat om. Förvaltningen har gjort en uppföljning som visar läget fram till september och till dess har underskottet ökat med drygt hundratusen kronor till minus 1,8 miljoner kronor.

Det område inom socialförvaltningen där man går mest back är äldreomsorg och omsorg om personer med funktionsnedsättning. Förra rapporten visade på en underskott på 4,4 miljoner. Det har vuxit till 5,7 miljoner. Tack vare plus på andra områden landar man alltså på minus 1,8 miljoner.

I rapporten, som förvaltningschef Ann Malmström gick igenom, kan man se att vårdtyngden på Ekhagen, sjukfrånvaro i hemtjänsten, dubbelbemanning och introduktion har varit några av de saker som kostat mer än man budgeterat för. En åtgärd som gjorts är att visstidspersonal inom hemtjänsten har varslats.

– Jag räknar inte med ett nollresultat, säger Ingrid Jerneborg Glimne (M), socialnämndens ordförande.

– Men vi måste ändå kämpa för det. Det är något vi jobbar hårt med, och kommer fortsätta med, säger Ann Malmström.

– Absolut, men man måste också vara realist för hur det ser ut, replikerade Glimne.

Man tog under mötet också upp nattfastan för Gnestas äldre, som blivit längre, vilket tidningen också skrivit om tidigare. Nämnden godkände åtgärdsplanen, där Strandhagen ska lära av Ekhagen för att förbättra sina resultat.

– Där blir jag lite ledsen, vi har legat i topp tidigare år, säger Jerneborg Glimne. 

Ann Malmström, förvaltningschef.
Ann Malmström, förvaltningschef.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!