Konstnären med "Södermanlands mysigaste hem"

Bettnabon Marcus Saarenpää har tillsammans med sin sambo skapat ett hem fyllt av hjärta och själ.

I det blå huset i Bettna bor Marcus Saarenpää med sin sambo och två katter.

I det blå huset i Bettna bor Marcus Saarenpää med sin sambo och två katter.

Foto: Sandra Nordin

Bettna2019-11-13 22:10

I Bettna, strax utanför Nyköping lever Marcus Saarenpää med sin sambo Jens och deras två katter Masi och Axel. Här samsas mormors förlovningspresent - en uppstoppad papegoja med stora tavlor.

– Vi gillar saker med en själ. Vi köper en del nytt, men främst vill vi ha saker med en berättelse bakom.

Nyligen blev det blåa huset med vinkällare  i skogens kant utsett till Södermanlands mysigaste hem av i en tävling arrangerad av tidningen Villalivet. 

– Jag såg tävlingen när den var slut förra året, men anmälde mig i januari i år. Det var en rolig grej, berättar Marcus. 

Att hans hem gick hem hos läsarna är inte svårt att förstå. En genuin hemkänsla infinner sig fort när man stiger över tröskeln. Här finns en vinkällare med karaktär, en matsal med en platsbyggd bokhyllemöbel och badrum med bastu.

Här finns också en del riktiga fynd, bland annat de läderklädda stolarna i vardagsrummet. De fyndade Marcus under tiden när han jobbade som ridlärare på ridskolan på Bullersta.

– Jag hittade dem i tvättstugan. De stod längst in och det låg fullt av leriga hästtäcken på dem, så jag frågade om jag fick dem - och det fick jag. Jag är duktig på att se potential i saker och ting, säger Marcus. 

Hästintresset syns i detaljerna i huset men också i hans konstnärskap. I hela hemmet hänger stora tavlor som Marcus målat själv. Motiven är uteslutande hästar.

– Hästar har så enormt många uttryck med kroppshållning och muskelmassa, säger Marcus.

Konstnärskapet tog fart 2013 då Marcus började måla mer kontinuerligt. Året efter flyttade han och sambon Jens till sitt Fredriksro, där kreativiteten tog ytterligare fart.

– Jag hade min första utställning 2015 på Tärnö säteri i samband med att Hästavelförening hade sitt championat där, berättar Marcus. 

Sen dess har det blivit ett flertal utställningar. Bland annat på Ericsbergs slott och nu senast i en anrik mattaffär på Hornsgatan i Stockholm. Tre år i rad har SM-vinnarna på utomhus-SM i hoppning, arrangerat på Sundbyholm, fått med sig en tavla målad av Marcus hem. 

– Det är kul, för folk säger att de sett en "Marcus-tavla". De känner igen mitt bildspråk, säger han.

Kreativiteten tar Marcus med sig även in i yrkeslivet. Han jobbar sedan några tillbaka som köksdesigner och har hela tiden en mängd projekt på gång.

– En vän sa till mig "ingen kommer ihåg en fegis" och det lever jag efter! Skrattar han.

En av Marcus tavlor i matsalen.
En av Marcus tavlor i matsalen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!