Det här hände med asylboendena

Nästan 163 000 människor sökte asyl i Sverige 2015. Flera asylboenden öppnades, för att sedan stängas. Det här hände sen.

Solbacka var en anrik internatskola för att sedan bli hotell och för att nu senast fungera som asylboende.

Solbacka var en anrik internatskola för att sedan bli hotell och för att nu senast fungera som asylboende.

Foto: Sandra Nordin

Nyköpings kommun2019-10-23 06:36

Stavsjö
Stavsjö Värdshus stod tomt under flera år innan det byggdes om för att  bli asylboende. Men först fick Stavsjö avslag från Migrationsverket på grund av brister i anbudet. Det ändrades senare och 2015 flyttade drygt 150 personer in på det gamla hotellet. Sommaren 2015 stängdes asylboendet ner efter Migrationsverket ansåg att det fanns grundläggande brister på boendet, för att tre veckor senare återigen öppna. 2016 förlängdes avtalet med Migrationsverket, då fick asylboendet husera 190 personer efter man sänkte kravet på boyta från att varje asylsökande skulle ha fem kvadratmeter boyta till tre kvadratmeter. Stavsjö Värdhus stängdes 2016 efter Migrationsverket gjort bedömningen att bolaget som drev asylboendet hade ekonomiska brister.

Sedan dess står Stavsjö Värdhus återigen tomt.
 

Emtnäs
Emtnäs, eller Marsviken som det länge var benämnt blev asylboende 2013. Kursgården hade innan fungerat som konferenshotell. Emtnäs ar asylboende fram till 2017 då det avvecklades. Efter det hyrde Nyköpings kommun det som boende för att lösa bostadsbristen för personer med permanent uppehållstillstånd som saknar bostadskontrakt. Sent våren 2019 så gick kontraktet ut och i oktober 2019 lades Marsviken/Emtnäs ut till försäljning.

Tuna motell
Det gamla motellet blomstrade när Riksettan var vältrafikerad. Sedan minskade omsättningen kraftigt efter bygget av E4:an. Det gamla motellet puttrade på och var välkänt för sina köttbullar. Efter två ansökningar 2015 fick Motellet klartecken från Migrationsverket att få hysa in asylsökande. Totalt fanns 99 platser och i första vevan kom 82 asylsökande till Svalsta i november 2015. Knappt ett år senare, i oktober 2016 stängdes asylboendet. Företaget som drev asylboendet ville gärna fortsätta med vandrarhem med den kinesiska affärsmannen som då ägde Tuna motell sa nej. Återigen blev motellet tomt. 2017 lades emellertid motellet ut på försäljning och såldes för 3,4 miljoner.

Den nya ägaren såg många möjligheter i fastigheten och började renovera för att bygga korttidsbostäder för företagare. I juli 2018 flyttade de första hyresgästerna in.

Hotell Ankaret
Precis som på många andra boenden flyttade de första asylsökande in under hösten 2015. Hotell Ankaret i Oxelösund tillhandahöll 120 platser fördelat på 53 rum. I juni 2016 förlängde Migrationsverket avtalet för Ankaret. Men i mars 2017 flyttade de sista asylsökande från hotellet. Hotellet stod sedan tomt en period för att under hösen 2017 bli sålt till en Södertäljebolag. Bolaget startade återigen upp hotellverksamhet under hösten 2018.

Jollen
Jollen som var asylboende på Sjögatan i Oxelösund kantades av en del kritik. Bland annat det faktum att de boende fick äta sin mat på Cupol och inte i anslutning till boendet. Efter Migrationsverket sa upp kontraktet så gjordes Jollen om till lägenhetshotell där människor med permanent uppehållstillstånd fick hyra. I slutet av 2018 sålde fastighetsbolaget Vinterklasen fastigheten Jollen till HSB. Idag är Jollen hyresbostäder.

Strandstuviken
Totalt 60 platser fanns det på det akuta asylboendet på Strandstuvikens camping utanför Nyköping. Läget senhösten 2015 var akut när det var i princip fullt på alla asylboenden i Sörmland. Campingen på Strandstuviken vintersäkrades och de 60 bäddarna fylldes snabbt. Vintern blev dock tuff och i slutet av april 2016 gjorde campingen återigen plats för campingssugna semesterfirare.

Solbacka
Den gamla internatskolan i Stjärnhov byggdes 1901. Jan Guillou gick på skolan och i slutet av 60-talet skrev han kritisk artikel om skolan i tidsskriften FIB Aktuellt. En del menar att det i sin tur ledde till att internatskola lades den slutligen ner i början på 70-talet. Under åren funkade skolan som golf- och konferensanläggning. 2011 köpte en kinesisk affärsman skolan men de storslagna planerna förblev just planer. 2015 slog dörrarna upp till asylboendet. Som mest bodde det 243 asylsökande på Solbacka, vilket gjorde att befolkningsmängden i Stjärnhov ökade med närmare 50%.

Våren 2017 stängdes asylboendet på Solbacka. Anläggningen las sedan ut på försäljning för den nätta summan 35 miljoner kronor. 2018 presenterade ägaren tillsammans med en arkitektbyrå en plan för Gnesta kommun om att antingen starta en skola eller bygga bostäder åt rika seniorer på Solbacka. Men i dagsläget ligger den anrika internatskolan fortfarande ute till försäljning.

På Stavsjö Värdshus bodde ungefär 190 asylsökande samtidigt under en period.
På Stavsjö Värdshus bodde ungefär 190 asylsökande samtidigt under en period.
Bakgrund

Under 2015 var närmare 60 miljoner människor på flykt i världen. Den uppges vara den största siffran någonsin. Kriget i Syrien var en stor anledning, halva Syriens befolkning uppgav behöva fly från sina hem. 1 321 050 människor valde att söka asyl i EU under 2015.

Sverige tog 2015 emot 162 877 asylsökande, vilket var en fördubbling mot 2014.  Av dessa fick cirka 60 500 permanent uppehållstillstånd och  drygt 24 000 fick tillfälliga uppehållstillstånd. 

2018 sökte 21 502 människor asyl i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!