Det nya härbärget väcker känslor

Turerna kring det nya härbärget har varit många och ämnet fortsätter att beröra. "Det är förskräckligt", säger Nyköpingsbon Mona.

Nyköpingsbon Mona ger sig in i debatten om det nya härbärgets läge. 
– Kan de inte få komma till ett ställe där det finns lite grönska, kanske ett bord och par stolar under ett äppleträd, undrar hon.

Nyköpingsbon Mona ger sig in i debatten om det nya härbärgets läge. – Kan de inte få komma till ett ställe där det finns lite grönska, kanske ett bord och par stolar under ett äppleträd, undrar hon.

Foto: Carolin Ericson

Nyköpings kommun2019-11-13 18:55

SN har tidigare skrivit om att Stadsmissionen kommer att öppna ett härbärge och dagverksamhet på Brunnsgatan i centrala Nyköping vilket rört upp känslor bland både Nyköpingsbor och besökarna själva.

Bland annat har läget mellan Västra skolan och Scandic hotell och närheten till Systembolaget kritiserats dels av Nyköpingsbor och av framtida besökare. 

En som också reagerat starkt är Nyköpingsbon Mona (som egentligen heter något annat), hon är själv uppvuxen med en mamma som fastnat i alkoholmissbruk.  Det var med gråten i halsen hon kontaktade SN för att berätta om hennes syn på saken. 

– Jag tycker att det här är förskräckligt. Ska de här stackars människorna få stå på trottoaren mitt i Nyköping helt utblottade. Ska vi inte visa de någon värdighet? Säger Mona, och tårarna är inte långt borta. 

– Kan de inte få komma till ett ställe där det finns lite grönska, kanske ett bord och par stolar under ett äppleträd, där de kan höra fåglarna sjunga och kanske ha några sällskapsdjur, säger hon och klappar hennes egna hund ömt på huvudet. 

Mona förtydligar att hon absolut inte vill gömma de här människorna. 

–  Tvärtom, men jag tycker Nyköping ska hitta rätt plats åt dem, en som är mindre offentlig och där de kan få ha det bra. För vem som helst kan hamna där, vi är alla människor och alla har ett värde, säger hon. 

Nyköpings kommunalråd Urban Granström (S) vill inte lämna någon kommentar kring härbärgets adress och berättar att det är Stadsmissionens beslut. 

Har Nyköpings kommun gjort en risk- och konsekvensbedömning av härbärgets placering?

– Nej,  Stadsmissionen som gör en riskanalys eftersom det är deras verksamhet.

Kommun går alltså in med 3,7 miljoner i ett projekt utan att vara med och besluta om var verksamheten öppnar? 

– Kommunstyrelsens beslut om en så kallad IOP (avtal om idéburet partnerskap) säger att vi avtalar om att Stadsmissionen ska öppna verksamhet i centralt läge i Nyköping och att socialnämnden skjuter till medel till verksamheten, säger Granström. 

Den 14 november bjuder Stadsmissionen in till ett öppet informationsmöte gällande den nya verksamheten. Enligt Tomas Lindroos, direktor vid Stadsmissionen kommer man då berätta om hur man arbetar, besvara på frågor och presentera sin personal. Mötet startar 18.30 i Alla Helgona församlingshem. 

Kommer du medverka på informationsmötet?

– Nej, jag kommer inte medverka, jag är bortrest i tjänsten, säger Granström.

Det nya härbärgets adress på Brunnsgatan fortsätter att beröra Nyköpingsbor.
Det nya härbärgets adress på Brunnsgatan fortsätter att beröra Nyköpingsbor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!