Moderaterna gjorde ett dåligt val till EU-parlamentet för fem år sedan och tappade ett av sina fyra mandat. Med de senaste positiva opinionssiffrorna i ryggen hoppas de nu på revansch.

– Vi har stora förhoppningar att återta det fjärde mandatet, säger Arba Kokalari som står som fjärdenamn på Moderaternas EU-lista.

Om hon får en av Sveriges totalt 20 mandat i EU-parlamentet är den viktigaste frågan för henne att stå upp för frihet och demokrati. De länder som bryter mot EU:s grundläggande regler bör få indragna bidrag, tycker hon och nämner Polen, Ungern och Rumänien som exempel där det redan har skett.

Artikelbild

| Två av Moderaternas toppkandidater i EU-valet talade på Stora torget på fredagen.

– Det måste finnas konsekvenser om man bryter mot rättsstatens principer om oberoende domstolar och fri press. Det är våra skattepengar som går till de här länderna och det vill jag stoppa om de ska hålla på så här, säger hon.

– Om inte EU fungerar kan vi inte garantera fred och frihet i framtiden heller.

Nyköpings oppositionsråd, Anna af Sillén, tog emot sina partikamrater på Stora torget och var glad över den ganska så goda uppslutningen på torget.

– Jag önskar verkligen att folk går och röstar. Det är tydligt att den absoluta merparten av de beslut vi fattar här i Nyköping är en direkt konsekvens av beslut i Bryssel, säger hon.

Artikelbild

| Jessica Polfjärd, andra namn på Moderaternas lista, och Arba Kokalari, som står som nummer fyra.

– Det är så otroligt mycket i vår vardag som påverkas av EU.

Jessica Polfjärd, Moderaternas andranamn på EU-listan, sade att EU bör jobba mer för att bekämpa gränsöverskridande brottslighet, för miljön och med migrationsfrågor, men hålla sig borta från andra frågor.

– Länderna har egna kompetenser där de bör bestämma själva, till exempel den sociala pelaren, det är nog det bästa exemplet.

Socialdemokraterna vill att EU ska ha mer att säga till om i frågor om sociala rättigheter, exempelvis lägstalöner och föräldraledighet. Detta är något som Moderaterna absolut vänder sig emot.

Däremot klimatet anser Moderaterna är en viktig fråga för EU.

– Sverige har unik kompetens på området. Det ska vi använda oss för att göra mer i klimatfrågan i EU, säger Jessica Polfjärd.

Arba Kokalari lyfte också klimatet som en vikigt fråga.

– Vi måste fasa ut kolkraften så vi kan ersätta den med förnybar energi och kärnkraft.

Partiledare Ulf Kristersson var också med på Nyköpingsbesöket. Han framförde att kandidaterna har stor betydelse i valet.

– Det har uppmärksammats personliga förhållningssätt bland andra partiers kandidater, utan att gå in mer på det. Vi behöver respekterade människor som representerar sitt land och sitt parti. Våra kandidater kan jag vara stolt över.