Lokala kristdemokrater på riksting i Umeå

Landets kristdemokrater samlades i Umeå för sitt riksting. I församlingen: Lars Lundqvist och Marita Göransson från Nyköping.

Två nöjda kristdemokrater efter helgens utflykt till Umeå. Bilden dock från ett annat tillfälle.

Två nöjda kristdemokrater efter helgens utflykt till Umeå. Bilden dock från ett annat tillfälle.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköpings kommun2019-11-13 20:01

De är hemkomna från "björkarnas stad" nu, de kristdemokrater som deltog på den gångna helgens riksting.

– Det var roligt, men lite långtråkigt när det är ungefär 300 motioner. Så det tar en liten stund att ta sig igenom, konstaterade Lars Lundqvist, KD:s gruppledare i Nyköping.

Han tyckte det var intressant att se idéer och synvinklar från olika håll och återkom flera gånger till hur det kompromissades även i de tunga frågorna.

Anhöriginvandringen var en sådan, en omdebatterad fråga.

– Det blev enligt partistyrelsens förslag, men samtidigt att man ska se till barnkonventionen så inte ensamkommande barn har försörjningsplikt. Det tycker jag inte 18-åringar ska ha heller, 18-åringar ska gå i skolan.

Även frågan kring höghastighetstågen har KD svängt i på senare tid, precis som andra oppositionspartier till höger.

– Där blev det också kompromiss, från ett nej till tåg över huvud taget ska man nu se över att bygga stambanor där hastigheten inte är det viktiga utan att skapa hållbara transporter där tåg är viktigt. Där har ju vi i Nyköping ett annat läge som en del av Sverigeförhandlingen.

Att partiledare Ebba Busch Thor leder ett parti i medvind var tydligt och hon valdes även som väntat om.

– Ebba är fascinerande på många sätt. Medial utstrålning men även hur hon rör sig bland oss, hon har en fantastisk förmåga att nå ut men även lyssna in. Sedan finns starkt lag runtomkring henne med kompetenta människor. Det känns tryggt för de kommande två åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!