Nyköpingsbor kritiska: "Tänk om, kommunen"

Håkan Lundberg, Tommy Eriksson och Hans-Olof Ebbesson ifrågasätter kommunens beslut om ett härbärge på Brunnsgatan.

Håkan Lundberg, Tommy Eriksson och 
Hans-Olof Ebbesson ber kommunen att tänk om gällande det nya härbärgets placering.

Håkan Lundberg, Tommy Eriksson och Hans-Olof Ebbesson ber kommunen att tänk om gällande det nya härbärgets placering.

Foto: Carolin Ericson

Nyköpings kommun2019-11-12 20:49

Flera kritiska röster har på senaste tiden riktats mot att Stadsmissionen nya härbärge ska öppna på Brunnsgatan 35 i januari, samtidigt som Träffpunktens verksamhet avvecklas.  

Senast i går kunde SN berätta om att någon satt upp en lapp vid Träffpunkten lokal med texten ""Inget missbruk vid våran skola!".  Träffpunktens verksamhetsansvarig sa då till SN att "det troligtvis inte var sista den sista reaktionen, och frågan är vad de gör nästa gång". I går publicerade SN även en insändare från några privatpersoner som kritiserar härbärgets placering. 

Bakom insändaren stod bland annat Nyköpingsborna Håkan Lundborg, Tommy Eriksson och Hans-Olof Ebbesson

– Ett härbärge mellan Västra skolan och Scandic Hotel, hur tänkte kommunen? Vi vill att kommunen tänker om, säger männen. 

Håkan förtydligar att de inte är kritisk till att man öppnar ett härbärge i Nyköping utan det är platsen man väljer att göra det på. 

– Vi ifrågasätter deras beslut. Dels tycker vi att det är bekymmersamt att det ligger bredvid en skola. Har kommunen tagit hänsyn till vad elever, lärare och vårdnadshavare tycker?  Och sen tänker vi på Scandic Hotel som nyligen gjort en stor investering för att höja standard, profil och för att se mer välkomnande ut för alla, vad känner de nu, är det här verkligen bra för Nyköpings näringsliv?  

– Det är tydligt att man inte har frågat Nyköpingsborna utan bara genomfört det, säger Hans-Olof.

Männen menar att det måste funnits alternativ i lokalfrågan och undrar varför inte kommunen avslöjat adressen förrän nu.

– De måste ha haft kännedom om det här länge. Har de gjort en konsekvens och riskanalys? 

Männen lyfter även en annan fråga.  

–Hur offentliga vill besökarna till härbärget vara. Nyköpingsstadskärna är inte stor och Brunnsgatan är pulsådern mitt i stan, har någon frågat dem om det? Säger männen. 

Tommy, Hans-Olof och Håkan förklarar att de inte är oroliga för sin egen del. 

 – Vi har varken barn i skolan eller någon del i hotellet, men vi är bosatta i Nyköping vill värna om stadskärnan, säger de. 

Nyköpings kommunalråd Urban Granström (S) Besvarar kritiken i ett mejl till SN. "Det är Stadsmissionen som kan svara på frågor om lokalisering och om hur beslutet fattades. Det är inte kommunens beslut." Vidare skriver Granström. "Jag är övertygad om att Stadsmissionens professionella sociala verksamhet kommer att bidra till ett tryggt och säkert Nyköping". 

Härbärget ska ligga i den gamla biografens lokaler på Brunnsgatan 35.
Härbärget ska ligga i den gamla biografens lokaler på Brunnsgatan 35.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!