Personal oroad över parkeringssituationen

Parkeringssituationen vid Nyköpings lasarett blir alltmer ansträngd. Nu höjer personalen ett varningens finger.

Fjärde november stängdes ytterligare en parkering vid Nyköpings lasarett.

Fjärde november stängdes ytterligare en parkering vid Nyköpings lasarett.

Foto: Sandra Nordin

Nyköpings kommun2019-11-13 14:30

Personalen på lasarettet har blivit av med ett flertal av sina personalparkeringar senaste året och oroas nu över att det i slutändan ska gå ut över patienterna. Röntgensjuksköterskan Ida Blomkvist och undersköterskan Marie Strandin berättar att flera i personalen börjat stämpla in tidigare för att hitta en parkeringsplats.

– Det betyder att personal får mer flextid, som måste tas ut någon annan gång och det går ju ut över patienterna, säger Ida Blomkvist. De berättar om att det finns tillfällen när man får köra runt i 20 till 25 minuter för att hitta en parkeringsplats.  För att få stå på en personalparkeringsplats vid lasarettet måste man ha ett parkeringstillstånd. Tillståndet kostar 70 kronor i månaden men det garanterar ingen parkering.

– Nu i början av november försvann ytterligare cirka 20 parkeringsplatser och det märker man på morgonen, folk kör runt i någon slags hetsjakt för att hitta en plats, säger Marie Strandin.

De berättar att många i personalen har börjat ställa sig på patientplatserna. Det leder till att patienterna också får allt svårare att hitta en parkeringsplats.

– Vi märker ju att det blir fler och fler patienter som kommer sent till sina bokade tider på grund av att de inte hittat någon parkering, berättar sjuksköterskorna.

– I den bästa av världar hade man kunnat cykla eller åka kollektivt, men det fungerar inte för alla. Man bor kanske utanför stan eller måste hämta och lämna barn på förskolan, säger Marie Strandin och fyller i:

– Det är ju inte så bra för miljön att åka runt i 20 minuter och leta parkeringsplats heller.

Mathias Hjelte jobbar som förvaltare för Nyköpings lasarett. Han är medveten om parkeringssituationen som är en följd av ombyggnaden av Nyköpings lasarett.

– Vi håller på att titta på lösningar för att lösa situationen tillsammans med Nyköpings kommun. Vi har ett antal förslag som ligger i närområdet och i anslutning till Lasarettet. Men det är inget som är bestämt än. Måste vi bygga en ny parkering så har vi ju också bygglovet att förhålla oss till, på bygglovsenheten på Nyköpings kommun har de en handläggningstid på cirka 10 veckor, säger han.

Mathias Hjelte berättar även att de tittar på lösningar med företagare i närheten för att till exempel ställa byggbilar på företagsparkeringar.

– Det är inte så att vi stänger av parkeringsplatser för att vi tycker det är kul, säger han.

Parkeringssituationen har blivit alltmer ansträngd runt Nyköpings lasarett.
Parkeringssituationen har blivit alltmer ansträngd runt Nyköpings lasarett.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!