I veckan anordnas ett möte för att försöka rädda Ung kraft.

Det är kris i ekonomin för institutionen i Nyköping, som i år firar 25 år.

Hos många går nog tankarna till Slakthuset – repande rockband på skitiga heltäckningsmattor, fritidsgård med biljardbord och slamriga spelningar med blå öronproppar – men den tiden är förbi.

Artikelbild

| "Slakthusets studio används knappt för musik längre, det handlar snarare om influncerliknande godistester för Youtube", säger Nenne Thorin Ljung.

Den gamla fritidsgården Aktionskammaren är nedlagd sedan länge. Kanske är en sådan inte ens önskvärt längre, förklarar Nenne Thorin Ljung.

Hon är verksamhetsansvarig i föreningen. Tiderna förändras. Garageband i sömniga småstäder gör inte karriär på topplistor längre.

Förebilderna är gangsterrappare från förorterna och exempelvis använde stjärnskottet Einár en studio på en fritidsgård i Dalarna när han var LVU-placerad där. Han kanaliserade sin musik på Instagram, enligt en intervju i Expressen.

 – Slakthusets studio används knappt för musik längre, det handlar snarare om influncerliknande godistester för Youtube, säger Nenne Thorin Ljung.

Replokalerna har flyttat in i datorn.

I dag letar det moderna Ung kraft efter tonåringarna där de är. De rullskridskoåkande roller derby-tjejerna har fått mest medialt genomslag med hjälp av Foppa, men mest passionerat pratar Nenne Thorin Ljung ändå om när ungdomar i Brandkärr ville anordna en spelning och en basketturnering.

 – Det regnade men ändå dök 120 ungdomar upp. Det fungerar när det kommer från ungdomarna själva, säger hon. 

Ungdomarnas egna engagemang ramar in Ung krafts filosofi, men gör också verksamheten svår att sälja in.

– Vi vet inte på förhand vad ungdomarna vill göra utan jobbar med magkänslan och tror att vi har en bra sådan.

 Den magkänslan har Nenne Thorin Ljung bland annat jobbat upp i Tensta, Stockholm.

– Alla trodde att ungdomarna brände bilar där, så sponsring var lättare när vi anordnade aktiviteter.

Nu sinar pengakistan för Ung kraft i allt snabbare takt och bidragen från kommunen har minskat för varje år. För några år sedan rörde sig föreningen med en budget på 2,3 miljoner. Nu är de nere på 800 000 kronor för 2020.

Nu har föreningen bjudit in starka aktörer i Nyköping till ett möte på onsdag för att försöka rädda föreningen.