Det var strax efter klockan 03 på natten mellan måndag och tisdag som inbrottslarmet på Åsidans vårdcentral i Nyköping löstes ut. Väktare och polis var snabbt på plats. 

– Entredörren var krossad och inne i vårdcentralen hittade vi en man, som greps. Han hade röjt runt rätt ordentligt därinne. Bland annat hade han haft sönder både element och lampor, säger Torbjörn Lindqvist som är vakthavande befäl vid polisen region Öst.

I fastigheten finns flera verksamheter och själva vårdcentralen har inte påverkats av skadegörelsen över huvud taget.

Artikelbild

| Folktandvårdens tidigare lokaler utsattes. På golvet syns en sten som sannolikt har använts för att krossa rutan.

– Jättetråkigt när sådant här sker. Men för vår del fungerar verksamheten precis som vanligt, konstaterar verksamhetschef Michael Craftman.

Längs med den gemensamma korridoren har rutor krossats, men den största skadan har inbrottstjuven orsakat inne i sjukhusbiblioteket.

Vid 10-tiden på tisdagsförmiddagen var det fortfarande stor oreda inne i biblioteket. På ett bord hade mannen lagt även upp en mängd gods, saker som polisen misstänker att han haft för avsikt att ta med sig från platsen. Det ska bland annat ha rört sig om datorer och annan teknisk utrustning. Gärningsmannen kan även ha kommit över en del kontanter som fanns i bibliotekslokalen.

Biblioteket kommer att hålla stängt för allmänheten tills vidare och hänvisar besökare till information på deras webbplats och facebooksida, kring när man kan öppna igen.

Artikelbild

| Gärningsmannen har krossat flera rutor, bland annat i korridoren.

Även Folktandvårdens tidigare lokaler i samma byggnad, som tömdes för bara några veckor sedan, har utsatts för bärsärkagången. Där har mannen bland annat krossat rutor.

Enligt polisen var mannen kraftigt påverkad av något när han greps.

– Den misstänkte mannen är född -83 och han är i nuläget misstänkt för grov skadegörelse och stöld, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl vid polisen.

 

Fotnot: I en tidigare version fick tidningen uppgifter av polisen om att vårdcentralen var vandaliserad, dessa uppgifter var felaktiga.