Johan Schauman som är deklarationsexpert på Skatteverket berättar hur det fungerar med skatt på olika extraknäck, exempelvis som att vara tomte hos olika familjer. 

– De beror på om du gör det i egen regi eller som anställd. Om du tar ett jobb som anställd som tomte får du tjäna upp till 19 900 utan att betala någon skatt. Men det är inte specifikt för det jobbet utan det är ju för vilket jobb som helst. Om du inte tjänat något fram till nu kan du jobba på för nästan 20 000 hela julafton, säger Johan Schauman.

Den som är privatperson och hyr ut sig som tomte ska betala skatt på hela beloppet och även redovisa hela beloppet i inkomstdeklarationen. Men det kan vara många som inte har koll på vilka regler som gäller. SN har pratat med en anonym tomte som när han jobbar som tomte räknar de pengar han tjänat som en hobbyverksamhet och betalar ingen skatt.

Ungdomar som kanske har sitt första extrajobb som tomte kan däremot ha möjlighet att få en mindre inkomst utan att behöva betala skatt på den. 

– Framförallt unga människor som jobbar tror jag är ganska medvetna om hur mycket de kan tjäna utan att behöva betala skatt. När du går över beloppet så betalar du inte skatt på allt utan du har ju fortfarande ett grundavdrag som du får dra av och sen betalar du skatt på det som är över. Extraknäcker du utöver att du har ett vanligt jobb spelar det ingen roll för då har du redan kommit över de där gränserna.