"Har lyckats väl med vårt integrationsarbete"

En känsla av att ha gjort något rätt – och kanske få sprida det till resten av Sverige. Det var märkbart stolta oxelösundare som fick visa upp Drivhuset och Campus för statsministern.

Social- och omsorgschefen Katarina Haddon och kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S) mötte upp arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och statsminister Stefan Löfven (S) utanför Campus.

Social- och omsorgschefen Katarina Haddon och kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S) mötte upp arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och statsminister Stefan Löfven (S) utanför Campus.

Foto: Peter Alexis

Oxelösunds kommun2019-11-07 18:03

Det börjar bli en vana för kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S) att hälsa Socialdemokraternas partiledare välkommen till Oxelösund. När Löfven och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) besökte Drivhuset och Campus i onsdags handlade det om integration – och vikten av att komma in på arbetsmarknaden.

– Vi har lyckats väl med vårt integrationsarbete och både i nutid och historiskt sett har vi haft ett högt mottagande i kommunen. Sett ur det perspektivet tror jag att Oxelösund är en lämplig kommun att besöka, säger Fredriksson.

Nu handlade det mycket om att Drivhuset lyckats samla flera funktioner under samma tak för att kunna hjälpa långtidsarbetslösa att komma in på arbetsmarknaden.

– Det är roligt att våra medarbetare får visa upp sitt arbete. Det som förut var stuprör har nu blivit hängrännor. En sak där vi sticker ut är att vi inte har några konstgjorda arbeten när de ska ut på praktik. Det handlar alltid om riktiga verksamheter då, säger Fredriksson.

Något som social- och omsorgschefen Katarina Haddon höll med om.

– Om de ska kunna få en varaktig egenförsörjning kan vi inte skicka ut dem på låtsasjobb.

En av dem som statsministern pratade med under besöket var Hanaa Alhssen. Hon är en av dem som gått hela varvet runt från att hon började på Drivhuset, kom ut i praktik till att hon nu jobbar på Campus. Just nu har hon ett vikariat som lärarassistent och arbetar med dem som precis börjat läsa SFI.

– Statsministern frågade om hur det var när jag kom till Sverige från Syrien och hur det gick när jag började här. Sedan undrade han om hur jag ser på framtiden, berättar hon.

– Jag tycker att det är jättebra att han kommer hit och ställer frågor. Det kan påverka hela landet, fortsätter hon.

Jobbcoachen Yvonne Johansson är en av dem som arbetat med Drivhuset från början. Hon var en av dem ur personalen som hade ett längre samtal med statsministern och arbetsmarknadsministern.

– Det är roligt att sätta Oxelösund på kartan med det här syftet. Att uppmärksamma arbetsmarknad och integration. Förmodligen gör vi något bra och har idéer som vi kan dela med oss av, säger hon.

Ali Rahimi utbildar sig till sprinklermontör och var med och presenterade verkstaden där Campus bedriver utbildningen.

– Det var lite nervöst, vi var inte så förberedda. Men det gick bra. Vi kunde förklara helheten för dem, säger han.

Ministrarna förhörde sig bland annat om hur Drivhuset, som samlat flera arbetsmarknadsåtgärder under samma tak, fungerar.
Ministrarna förhörde sig bland annat om hur Drivhuset, som samlat flera arbetsmarknadsåtgärder under samma tak, fungerar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!