Just nu står 19 000 personer i kö för en lägenhet i Nyköpingshem. Aldrig tidigare har så många personer köat för en lägenhet i Nyköping med omnejd, berättar Martina Hefling kundcenterchef vid Nyköpingshem. 

– En bidragande orsak kan vara att bostadsbristen kommit upp på bordet. Många är förutseende och har förstått att man måste stå många år i kön, säger hon. 

Den yngsta personen i kön är bara en månad gammal och ungefär 400 barn finns i Nyköpingshems köregister. Ungefär 4 000 personer är aktiva i kön och dagligen hör människor av sig till bolaget för att de är i akut behov av en lägenhet. Tidigare var de bostadssökande tvungna att ha fyllt 18 för att få stå i kön, men det togs bort.

Artikelbild

| Martina Hefling kundcenterchef vid Nyköpingshem ser en risk att marknaden för dyra nyproducerade lägenheter snart är mättad i Nyköping och tycker det är klokt att vänta med nybyggen i nuläget.

– Vi tog bort det eftersom om en 18-åring ställer sig i kön kanske de inte kan flytta hemifrån förrän de fyllt 28. Så kan vi inte ha det, säger hon.  

Samtidigt har Nyköpingshem satt planerna att bygga nya bostäder i Oppeby i viloläge. Det kommunala bolaget inväntar ett bättre marknadsläge. Det byggs många lägenheter i Nyköping för tillfället och de ser att det finns en risk att marknaden kan bli mättad.

De nya lägenheterna som stod klara under 2019 vid Lenningsväg och i Rosenkälla i Nyköping har dock inte varit så svåra att få uthyrda, enligt Martina Hefling. 

Många står i kö och ni tycker inte det har varit svårt att få nya lägenheterna uthyrda. Är det inte allmännyttans uppgift av våga ta risken att bygga i Oppeby och på så sätt starta en flyttkedja? 

Artikelbild

| I det nybyggda kvarteret Stormfågeln finns fortfarande några lägenheter lediga.

–  Det är dyrt med nyproduktion och det har inte alla råd med och det märker vi när vi hyr ut. Vi behöver tänka klokt så att vi inte står där med 400 tomma lägenheter, säger hon.

Elisa Winqvist, hennes sambo och deras barn är en av de familjer som flyttade in i de nya lägenheterna vid Lenningsväg i somras. Kvarteret kallas Ladugården och där ligger hyran på 7400 kronor i månaden. På Ringvägen, några stenkast bort, är hyran 2000 kronor lägre men lägenheterna där är betydligt äldre.

Hon tycker att de haft tur som fått en lägenhet, efter att ha stått tre år i kön.

– Jag tror att det inte var så många som kände till att de här lägenheterna kom ut, säger hon.

Hon är nöjd med lägenheten men tycker att den är i minsta laget för tre personer.

 – Jag hade gärna haft ett större vardagsrum eftersom det sitter ihop med köket, säger hon.