Het debatt om vårdköer blossade upp

Det hettade till i en debatt när vårdköerna kom upp på tapeten under tisdagens regionfullmäktige.

Under regionfullmäktige hettade det till mellan Jonas Lindeberg (Vfp) och Christer Kax Sundberg (L) i frågan om vårdköerna.

Under regionfullmäktige hettade det till mellan Jonas Lindeberg (Vfp) och Christer Kax Sundberg (L) i frågan om vårdköerna.

Foto: Jens Alvin/Mikael Andersson

Sörmland2019-10-22 20:57

På tisdagen var det återigen dags för regionfullmäktige på Sörmlands museum i Nyköping. Under den första halvleken godkändes delårsrapporten för 2019 av samtliga ledamöter. Men trots det väckte den en hel del debatt. 

Oppositionspartierna M, KD och L var fortsatt mycket kritiska mot majoritetens arbete med underskotten inom hälso- och sjukvården. De var också kritiska mot de ökade väntetiderna för nybesök. 

När Berit Hyllbrant (L) klev upp i talarstolen berättade hon att hon sökte vård för två veckor sedan. När remissen väl kom i brevlådan visade det sig vara en väntetid på nio månader. 

– Jag undrar, Jonas Lindeberg i Vård för pengarna: är det tur att väntetiderna till öron, näsa och hals är nio månader långa, sade hon. 

Debatten fortsatte, men något ordentligt svar på frågan tyckte inte Christer Kax Sundberg (L) att Berit fick. 

– Jag tycker att det är nonchalant att Jonas Lindeberg inte svarat på frågorna om kösituationen, konstaterade han. 

När Jonas Lindeberg (Vfp) väl klev upp i stolen igen berättade han att majoriteten inte är nöjda med de väntetider som finns, men lyfte samtidigt fram att väntetiderna för de som redan är inne i vårdsystemet och som väntar på behandling – har kortats. 

– Anledningen är att man saknar specialister inom många områden. Samtidigt jobbar man hårt med att rekrytera och utbilda personal. Det är ett påhopp och oförskämt att du tycker att jag duckar för ansvaret, kontrade Jonas Lindeberg. 

Till tidningen fyllde han på efteråt: 

– Jag tycker att det här liknar en sandlåda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!