Eskilstuna får ytterligare 35 miljoner för att stärka välfärden, Nyköpings kommun 19 miljoner, Strängnäs kommun 12 miljoner, Katrineholms kommun 11 miljoner, Flens kommun 5 miljoner, Trosa kommun 4 miljoner, Gnesta kommun 4 miljoner, Oxelösunds kommun 4 miljoner och Vingåkers kommun 3 miljoner. Region Sörmland tilldelas 43 miljoner.

Det står klart efter att regeringen tillsammans med samarbetspartierna på måndagen presenterat nya satsningar. Sjukvården i Region Sörmland och välfärden i länets kommuner får dela på nära 140 miljoner kronor när regeringen nu lovar extra resurser till välfärden redan under innevarande år.

– Regeringens besked idag innebär ökad trygghet och arbetsro i välfärden, säger Fredrik Olovsson som är socialdemokratisk ordförande i Riksdagens Finansutskott, i ett pressmeddelande.

Artikelbild

| Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande, gläds över de extra 43 miljonerna som regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna beslutat sig för att dela ut under året.

Satsningen presenterades vid en pressträff på regeringskansliet som finansminister Magdalena Andersson höll tillsammans med Karolina Skog (Mp), Emil Källström (C) samt Mats Persson (L). Regeringen satsar totalt ytterligare 5 miljarder på välfärden – vården, skola och omsorg. Samtidigt tillförs medel för att minska brottsligheten och öka tryggheten i Sverige, 750 miljoner kronor tillförs hit redan innevarande år.

Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande i Sörmland, välkomnar tillskottet. Även om det kommer att planeras för hur de extra pengarna ska fördelas inom regionen finns det några särskilda områden där behoven är som störst. 

– För det första är det fantastiskt bra att regeringen har lyssnat på att vi vill ha generella statsbidrag och inte öronmärkta pengar då behoven ser olika ut beroende på region. För oss i Sörmland är vår prioritet att de extra medlen ska hamna hos barn, unga och äldre. Framför allt handlar det om den psykiska ohälsan hos barn- och unga. Men det kan också handla om att satsa mer på det bäckenbottenteam som vi har infört inom förlossningsvården, säger hon. 

Förutom det finns det en annan stor verksamhet som enligt henne behöver mer resurser. 

Artikelbild

| Regeringen och samarbetspartierna lovar regionen och länets kommuner miljoner.

– Vi kommer att behöva skjuta till mer pengar till primärvården. Kvalitén är inte sämre här än i andra regioner, men tittar vi på pengarna så lägger vi lite mindre per invånare här jämfört med andra regioner, säger Monica Johansson. 

Även oppositionsrådet Magnus Leivik (M) välkomnar satsningen.

– Jag tycker att det är en jättebra början, men jag befarar att sjukvården i Sörmland kommer att gå back lika mycket som förra året, alltså flera hundra miljoner kronor. Därför behöver vi se över den långsiktiga finansieringen, säger han.

Jimmy Jansson, (S) kommunstyrelseordförande i Eskilstuna är glad över miljontillskottet till Eskilstuna, men är inte förvånad.

– Nej jag är inte överraskad. Det är klart att det är välkommet, säger han.

Vad pengarna ska användas till kan han inte uttala sig om än. Men det är viktigt att inte tappa kvalitet inom äldreomsorgen och skolan. Och det är viktigt att fortfarande vara återhållsam och försiktig, poängterar han.

– Men vi får prata ihop oss om detta inom majoriteten, säger Jimmy Jansson.

Jimmy Jansson gör också en annan reflektion som roar honom:

– Det är intressant att alla nu bråkar om vem som är bäst på välfärd. Där kan man prata om en perspektivförändring.

Inger Fredriksson, oppositionsråd och gruppledare för Centerpartiet i Katrineholm säger i ett pressmeddelande:

– För oss i Centerpartiet är det extra viktigt att pengarna är just generella, och alltså inte är öronmärkta för något enskilt ändamål. Nu kan vi använda resurserna där de gör som allra mest nytta i Katrineholms kommun.