Bostadsmarknaden i Sverige är långt ifrån homogen. Utbud och prisbild skiljer sig markant mellan storstadsområden och glest befolkade län. Men sett över hela landet steg priserna på både bostadsrätter och villor med fem procent 2019. Det visar de senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik. Fjolåret präglades av stora försäljningsvolymer och totalt såldes det bostäder för drygt 440 miljarder kronor i Sverige, en ökning med sju procent jämfört med föregående år.

En titt på statistiken över utvecklingen i Eskilstuna visar att priserna på bostadsrätter steg med 6,7 procent. Villapriserna i Eskilstuna uppvisar också en stigande kurva. Under 2019 steg priserna med 2,8 procent. Totalt såldes 509 villor i Eskilstuna under året med ett genomsnittligt pris på 2 839 000 kronor.

– Bostadsmarknaden i Eskilstuna är stabil och bra för både köpare och säljare, säger Ellinor Mersin, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Sörmland.

Bland de mest eftertraktade bostadsrätterna i Eskilstuna hör enligt Ellinor Mersin tvårummare med låg avgift och bra läge.

– När det gäller villor kan vi se ett högt intresse för hus med många sovrum, vilket återspeglar behoven hos många moderna familjer. De högsta priserna återfinns i de centrala delarna men vi har även kunnat konstatera en ökad efterfrågan på lantliga lägen.

Hon bedömer att bostadspriserna i Eskilstuna kommer att stiga svagt uppåt framöver, inte minst beroende av den rådande bostadsbristen.

– Såvida vi inte får några dramatiska förändringar i konjunkturen eller ränteläget tror jag på en fortsatt stabil marknad med en svag uppgång.

I Sörmland som helhet steg bostadsrättspriserna med 2,9 procent och villapriserna med 4,9 procent. Dock är variationerna stora mellan kommunerna. I Trosa steg villapriserna med hela 10,3 procent. Här får köparen i genomsnitt betala 3 613 000 miljoner kronor för ett hus, vilket är högst i länet. En liknande utveckling syns i Strängnäs där villapriserna steg med 9,2 procent under fjolåret. Totalt genomfördes där 297 försäljningar och snittpriset för en villa i stiftsstaden uppgår till 3 353 000 kronor.

Den som är ute efter något billigare kan snegla på marknaden i Flen som har Sörmland lägsta villapriser. Här ligger snittpriset på 1 589 000 kronor, tätt följd av Vingåker där en villaköpare under 2019 i genomsnitt fick betala 1 600 000 kronor.