Konstverk ska räddas från algförfall

I tio år har konstverket Återbruk prytt parken utanför Pensionärernas hus. Nu är det dags för renovering.

Konstverket Återbruk, skapat av Kerstin Svanberg kommer att få en restaurering.

Konstverket Återbruk, skapat av Kerstin Svanberg kommer att få en restaurering.

Foto: Kommunen

Trosa kommun2019-11-15 20:48

Konstverket Återbruk är en platsspecifik installation som är skapad av konstnären Kerstin Svanberg. Konstverket blev klart 2009 och står utanför Pensionärenas hus.

Sedan monteringen av 2009 har inget underhåll utförts på konstverket. De stenar som är monterade på de cylindriska granitsocklarna har därför börjat att färgflagna, och har fått en algtillväxt.

Men det tog tid att hitta en person med rätt kompetens för att utföra renoveringen av konstverket, enligt kommunen.

– Det var många månader av detektivarbete för att hitta rätt person, så jag är glad att jag hittade honom till slut, säger Sara Fältskog Eldros, kultur- och föreningschef på Trosa kommun.

Thomas Lundqvist måleri har den speciella kompetens inom renovering och konservering av konst och äldre byggnadsmiljöer som behövs för jobbet. Thomas Lundqvist var direkt inblandad när konstverket skapades, då han tog fram den färg som användes på stenarna.

– Man kan gott och väl lägga lite kärlek på det här konstverket, det känns bra, säger Sara Fältskog Eldros och fortsätter:

– Det här är ett jättefint konstverk som är beställt av Trosa kommun en gång i tiden, och en viktig investering för kommunen. Därför känns det väldigt angeläget att vi håller det i bra skick och håller det upprustat så att det är lika fint som när vi köpte det, säger Sara Fältskog Eldros.

I Thomas Lundqvist åtagande ingår också att ta fram en underhållsplan för konstverket för perioden 2020-2030.

Karta: Smäckbrogatan 25
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!