Vid midnatt den 19 juni stod Kristin Rydberg i badrummet och borstade tänderna innan hon skulle gå och lägga sig. Plötsligt gick brandvarnaren i gång.

– När jag tittade ut från badrummet var det redan öppna lågor. Jag kastade mig ut och stod naken utanför i regnet och såg mitt hus brinna ner, berättar Kristin.

Bokstavligt talat allt hon ägde försvann. Till och med katten sprang till skogs. Den kom senare tillbaka och inspekterade den askhög som varit bådas hem.

– Till och med metallföremålen hade smält. Att vid 58 års ålder stå utan allt och behöva börja om från början var en märklig känsla. Jag var naken, minns Kristin.

Men tack vare en artikel i SN om branden och hjälpsamma Trosabor fick Kristin snabbt tag på en hyresstuga en dryg kilometer från sin tidigare bostad.

I branden förstördes den konst hon skapat och manus till de romaner som hon fått stipendium från Författarförbundet för att färdigställa.

– Jag hade dem på USB-stickor. Idag tänker jag att jag borde sparat på nätet, men det fanns ju inte i min föreställningsvärld att mitt hus skulle brinna ner!

Branden gjorde att hon insåg hur fort saker kan försvinna.

– Nu skaffar jag mig aldrig något dyrbart längre. Jag har alltid gillat återbruk, men nu köper jag bara second hand, säger Kristin.

Värst var att förlora alla färger, penslar, kolkritor och konstmaterial. Och de originella kläder som hon samlat på sig under de år hon levt utomlands.

– Inte en färgpyts fanns kvar! Det gjorde att jag helt tappade suget att måla.

Men med förlusten kom också en frihet.

– Känslan av att inte ha så mycket bagage gjorde att jag blev fri i tanken att göra vad jag vill. Det ledde till att jag reste till Mexico två gånger och stannade där ett par månader i taget.

Nystarten ledde också till att hon vågade satsa på det som länge varit en dröm. Ett eget matställe. Sedan december driver hon caféet Deli Delight, som hon vill ska bli en avslappnad oas med mat av bra råvaror. Inredningen är personlig och välkomnande. Den färgstarka konsten på väggarna är originalmålningar av konstnärsvännen Eva Rohde.

– Nu har jag ett ställe som jag själv har saknat i Trosa. Mitt mål är att ha utställningar i caféet och jag välkomnar lokala förmågor. Förutsättningen är att det går i linje med stilen i caféet och vad jag tycker om.

Kristin Rydbergs liv har varit händelserikt. Hon föddes i den lilla byn Bälgviken utanför Hälleforsnäs. Efter gymnasiet flyttade hon till Stockholm och började jobba på en modebutik. Där blev hon i bästa Askungesage-stil upptäckt av modellmamman Eileen Ford, flyttade till London och jobbade som fotomodell utomlands i tio år. I London gav sig också hennes matlagningsgener till känna, när hon var med och startade upp restaurangen Le Caprice. Kunskaperna därifrån har kommit väl till pass i Trosa. Kristin har arbetat säsongsvis som kock på flera olika restauranger, bland annat Åda golfrestaurang.

– Matlagandet finns i familjen. Min bror är kock och min pappa var väldigt duktig på att laga mat. Han berättade för mig att farmor Lisa, som var tvätterska på ett ålderdomshem, var så känd för sin matlagningskonst att hon skickades efter när det var stora fester bland de fina familjerna på bruket. Nu känner jag att hon sitter på min axel och vakar över mig!