Ljusare tider för tennisklubben

Trosa Vagnhärads Tennisklubb har investerat i en ny energisnål belysning. Det spar både energi och ger dem en ljusare tennishall.

Jonas Ivervall är glad över den nya belysningen i tennishallen.

Jonas Ivervall är glad över den nya belysningen i tennishallen.

Foto: Magnus Grimstedt

Trosa kommun2019-11-14 06:48

Trosa Vagnhärads Tennisklubb bytte nyligen ut alla sina 80 armaturer om 120 watt. Istället installerades 160 LED-paneler på vardera 72 watt vilket medför dubbel ljusmängd. Därmed kan energikostnaden kontrolleras genom att klubben kan sänka styrkan på belysningen beroende på typ av aktivitet.

– Det bli ungefär samma effekt som förut men dubbla ljusmängden med LED-panelerna. De har en digital styrning så man kan ställa ner effekten och spara energi, säger Staffan Sjögren på Traseko AB, som har levererat den nya belysningen.

Bytet av belysning är tennisklubbens största investering under dess 40-åriga historia. Den första etappen i arbetet med att spara energi var att installera solcellspaneler på tennishallens tak. Något som blev klart i maj.

–Vi har två stora kostnadsposter i klubben, det är elen och löner. Vi vill upprätthålla en omfattande träningsverksamhet och då går det inte att peta så mycket på lönerna. Vi tittade på elräkningarna och insåg att det enda vi vet är att elpriserna kommer att gå upp, säger styrelsemedlemmen Jonas Ivervall.

Tennishallen har en yta på totalt 1500 kvadrat meter. För att bli självförsörjande på el krävdes en investering i solcellspaneler på ungefär 550 000 kronor. LED-paneler kostade cirka 300 000 kronor och klubben räknar med att investeringen är avbetald inom 7-9 år.

Effekten av investeringen i solceller har redan gett resultat.

– Jag var tvungen att kolla med vår ekonomi ansvarig här nu i augusti när jag såg att vi har inte fått någon faktura på elen sedan i april, berättar Jonas Ivervall.

Under sommaren har klubben producerat mer el än den gör av med. Men Jonas Ivervall räknar med att gå plus minus noll under året, när förbrukningen ökar och elproduktionen minskar under vinterhalvåret.

När klubben letade efter ljusleverantörer var det viktigt att få ett bra ljus och att leverantören skulle finnas i närområdet.

– Vi letade efter en ljuskälla som sprider ljuset bra men ändå inte är bländande. Och vi som många andra på orten vill handla så lokalt som möjligt, säger Jonas Ivervall.

Den nya belysningen installerades under höstlovet och var klar att tas i drift lagom till att verksamheten kom igång igen.

– Nu är vi i mål med årets projekt, så nu håller vi på att ladda för nästa år när klubben fyller fyrtio år. Då kommer vi att ha lite jubileumsaktiviteter, säger Jonas Ivervall.

Staffan Sjögren fixar sista inställningarna på LED-panelaerna.
Staffan Sjögren fixar sista inställningarna på LED-panelaerna.
Karta: Trosa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!