Nytt byggprojekt vid Åda backar oroar

Flera boende vid Åda backar har skickat in protester mot planerna på att bygga fler villor i området.

Kullen vid Åda backar, som skulle förbli ett naturområde enligt säljaren för några år sedan, har redan skövlats inför ett planerat nytt byggprojekt.

Kullen vid Åda backar, som skulle förbli ett naturområde enligt säljaren för några år sedan, har redan skövlats inför ett planerat nytt byggprojekt.

Foto: Magnus Grimstedt

Trosa kommun2019-11-08 14:19

Det var 2016 som Lars Sundvall och hans fru var i Trosa på en semesterutflykt. De råkade se reklam för exploateringsprojektet Åda backar, och efter att ha funderat ett tag slog de till och bokade en tomt. Nu har de gått i pension, lämnat Stockholmslivet bakom sig och flyttat in i sin nybyggda villa.

Bakom huset ligger en liten höjd, alldeles intill tomtgränsen. Ett av säljargumenten var att exploatören skulle arrendera den lilla höjden i 20 år, och därmed garantera den naturnära atmosfären. Men arrendet för 2018 betalades inte, och nu har kommunen tillsammans med markägaren tagit fram ett detaljplansförslag som innebär flera nya tvåplansvillor på och bakom det lilla berget.

– En av barnfamiljerna här i området har lagt ut sitt hus till försäljning på grund av det här, berättar Lars Sundvall och pekar.

En annan granne, Kim Zetterberg, är lika bedrövad. Hans tomt gränsar också mot berget.

– Vi flyttade hit från Sorunda eftersom de skövlade skogen precis vid vår tomt där. Den enda anledningen till att vi köpte den här tomten var närheten till naturen. Det känns väldigt snopet, säger han.

De har, liksom flera andra grannar, lämnat in synpunkter på förslaget som varit ute på samråd. Men de hyser inga större förhoppningar på att få något gehör. Christer Vandren bor i det gamla fritidshusområdet intill Åda backar. Han berättar att det här är den sjunde detaljplanen i området som kommunen tagit fram de senaste tio åren.

– Det har lämnats in ett 80-tal skriftliga synpunkter från boende genom åren, men vi har inte fått gehör för någonting, säger han.

Lars Sundvall påpekar också att markägaren inte gjort något fel i den här processen.

– Vi förstår ju att de vill bygga på sin mark. Det är kommunen som inte bryr sig om vad vi som bor här tycker. Det känns som att de är desperata och vill bygga ut hela Trosa inför Ostlänken, säger Lars Sundvall.

När tidningen ringer till den man som sålde tomterna till Lars Sundvall och Kim Zetterberg säger han att han har slutat, och hänvisar till en annan person på Åda backar AB. Företaget lovar att svara på frågor om arrendet nästa vecka.

På företagets hemsida finns fortfarande ett 30-tal tomter till salu i etapp två av Åda backar, men bara ett hus byggdes innan projektet stannade av.

Samhällsbyggnadskontoret håller just nu på att sammanställa de synpunkter som kommit in på detaljplaneförslaget, inför nämndens nästa möte den 3 december.

Markägaren vill bygga flera tvåvåningsvillor precis intill befintliga tomter vid Åda backar.
Markägaren vill bygga flera tvåvåningsvillor precis intill befintliga tomter vid Åda backar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!