Systembolaget i Trosa vill bygga ut mot ån

Ett planförslag som banar väg för en utbyggnad av Systembolagets lokaler är just nu ute på samråd.

Carin Fältskog jobbar på Systembolaget i Trosa. Hon berättar att skulle behövas mer yta både i butiken och på lagret.

Carin Fältskog jobbar på Systembolaget i Trosa. Hon berättar att skulle behövas mer yta både i butiken och på lagret.

Foto: Magnus Grimstedt

Trosa kommun2019-11-18 06:10

I flera år har det pratats om att Systembolaget har växt ur sina lokaler på Östra långgatan i centrala Trosa.

– Frågan har varit uppe tidigare, men då har det runnit ut i sanden, säger kommunens planchef Linda Axelsson.

Men nu har butiken, fastighetsägaren och kommunen kommit överens om en väg framåt. I juni klubbade samhällsbyggnadsnämnden uppdraget att ta fram en ny detaljplan, något som krävs för att den önskade utbyggnaden ska kunna genomföras. I slutet av oktober blev planförslaget färdigt och skickades ut på samråd.

– Det var ett önskemål från Systembolaget att få till lite större ytor och personalutrymmen, och vi ville gå dem till mötes. Jag tror att det här blir bra, säger Carl-Johan Lye på NFF Nordic som äger fastigheten.

Tanken är att bygga ut omkring 70 kvadratmeter ned mot Trosaån. I planen beskrivs det här som ett bra tillfälle att få till en lite mer attraktiv fasad mot ån. Men från kommunens sida är det en annan fråga som gör att den här förändringen är särskilt angelägen.

– Vi tycker att det är positivt att de vill vara kvar i centrala Trosa. Systembolaget är viktigt för andra företagare kring torget, säger Linda Axelsson.

Som vanligt när det byggs i centrala Trosa läggs lite extra krut på gestaltningen, för att byggnaden ska passa in i omgivningen.

– Hela centrala Trosa är ju ett riksintresseområde och varje byggnation måste förhålla sig till det. Sen kan det fortfarande innebära en modern byggnad, men man måste ta med de värden som riksintresset framhåller, säger Linda Axelsson.

Det är en utbyggnad på omkring 70 kvadratmeter ner mot ån som föreslås.
Det är en utbyggnad på omkring 70 kvadratmeter ner mot ån som föreslås.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!